Těsto:
- hladká mouka 250 g
- polohrubá mouka (z toho 1–2 lžíce na kvásek) 250 g
- cukr krupice (z toho 1 lžíce na kvásek) 100 g
- máslo (povolené) 70 g
- sádlo (povolené) 20 g
- řepkový olej 10 g
- droždí 21 g
- sůl 1 lžička
- vejce 1 ks
- mléko (vlažné; z toho 100 ml na kvásek) 240 ml
- rum (trochu)
Náplň:
- nutella 200 g
- lískové ořechy (nahrubo nasekané) 100 g
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, které zasypte lžící cukru, promíchejte a droždí nechte rozpustit.
- Poté zalijte vlažným mlékem (cca 100 ml), zasypte lžící polohrubé mouky a promíchejte. Kvásek dejte vzejít na teplé místo.
- Do mísy poté dejte polohrubou mouku, cukr, sůl, vejce a mléko. Tuto směs nechte v robotu dobře zpracovat (klidně 10–15 minut). Až nám kvásek zdvojnásobí objem, přidejte ho k těstu a na nejnižší stupeň dobře promíchejte.
- Nakonec do těsta nechte zapracovat střídavě hladkou mouku a povolené máslo, sádlo a řepkový olej. Nakonec můžete přidat i trochu rumu.
- Těsto vyklopte na vál, zpracujte, dejte do mísy a nechte zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout.
- Vykynuté těsto vyklopte na vál a vyválejte do tvaru obdélníku. Celou plochu potřete nutellou (nechte jen po delší straně proužek cca 2 cm od okraje nenamazaný).
- Poté posypte nasekanými lískovými oříšky a zarolujte (po delší straně). Po délce si těsto prořízněte napůl a zapleťte (jako když motáte horní díl vánočky ze dvou pruhů).
- Hotový věnec vložte do máslem vymazané dortové formy (průměr cca 24–26 cm). Věnec pomažte žloutkem, který jste si rozšlehali se lžící mléka.
- Pečte na 180 °C cca 25–30 minut. Já po 15 minutách pečení dávám na formu alobal, aby se věnec hezky uvnitř dopekl, ale na povrchu zůstal hezky zlatavě-hnědý.
- Podávejte posypaný moučkovým cukrem a můžete ještě posypat nasekanými lískovými oříšky nebo pistáciemi.
Máte rádi nutellu a chcete vyzkoušet vlastní? Máme pro vás tři různé recepty
Pokud ale nechcete péct kynutý moučník, vyzkoušejte třeba banana bread podle našeho videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE