Pracovití, bzučící tvorečkové si naši pozornost zaslouží více než oprávněně. Jejich nejvýznamnější činností je opylování, na kterém jsou kriticky závislé mnohé druhy rostlin a plodin.
Milovníci medu zbystřete! Co jste nevěděli o včelách?
Bez včel by se změnila tvář naší krajiny, zmizely by barevné louky, mnohé rostliny by vymřely a následovalo by mnoho dalších druhů hmyzu, ptáků. Neexistence včel by v důsledku ohrozila i samotnou existenci lidstva. Kromě této zásluhy vděčíme včelám i za sladký zázrak zvaný med.
„Včely jsou obdivuhodné, jsou jediným hmyzem, který produkuje potravu vhodnou pro člověka, vzácný med. A jsou samozřejmě významnými opylovači, bez nichž by příroda nemohla existovat,“ říká Milan Špaček z firmy Medokomerc a moc dobře ví, o čem mluví. Med totiž u nás zpracovává přes dvacet let.
Jen co se venku oteplí a jaro začne přírodě diktovat, aby začala pučet, vyletí z úlů první včely. Dělnice, které se od rána do večera nezastaví, mají jasný úkol – opylovávat rostliny a pracovat na tom, aby vyprodukovaly co nejvíc oblíbené sladké potraviny.
Včely jsou sice malé, ale jsou hodně šikovné a především pracovité. Jejich tělíčka jsou už od vylíhnutí připravena na velkou zátěž, kterou sběr pylu obnáší.
Níže uvedené informace o včelách však mnohé z vás překvapí.
1. Včela létá rychlostí 29 kilometrů za hodinu. 2. Včelka mávne křídly 200krát za vteřinu, tato nebývalá rychlost vytváří bručení, které slyšíme. 3. Za jedinou minutu navštíví přibližně 10 květů. 4. Život včely trvá pouhých 6 týdnů. 5. Dělnice při sběru nalétají více než 57 000 kilometrů. 6. Jedna včela vyprodukuje za svůj život přibližně 5 gramů medu. 7. K nasbírání 0,5 kg medu pracuje zhruba 556 včel celý svůj život. 8. Včely jednoho úlu navštíví denně přes 225 000 květin – jedna včela navštíví až několik tisíc květin. 9. Češi jsou třetími největšími včelaři v Evropě, čerstvé statistiky říkají, že v prosinci 2018 u nás bylo 62 240 včelařů s 778 353 včelstvy. 10. Med slouží lidstvu ke slazení přes 150 milionů let, je zdravější alternativou než rafinovaný cukr. 11. Med je zdravý a podporuje imunitu. Obsahuje mnohé vitaminy, minerální látky, stopové prvky, enzymy, koenzymy, flavonidy, antioxidanty a další bioaktivní látky. 12. "Češi snědí kilogram medu na osobu, což vychází na jednu kávovou lžičku za týden. To není mnoho, pokud jsou známá fakta o jeho blahodárném účinku na zdraví,“ říká Milan Špaček.