Už pár let zdobí zimní ovocné pulty našich supermarketů kaki. Pokud na farmářském trhu nebo v obchodě narazíte na báječně zralé plody, nenechte si ujít příležitost dopřát si tuto sladkou dobrotu.
Kaki je zázračné ovoce. Na nezralé plody však dávejte pozor
Kaki je druh podzimního ovoce, typické v sezoně od září do ledna. U nás ho pořídíte na některých místech i v únoru. Když je zralé, má žlutooranžovou dužinu, jemnou rosolovitou strukturu a tvar podobný rajčeti. Jeho slupka může mít barvu od světle žluté až po sytě oranžovou.
Tyto podzimní plody pocházejí z Číny, ale pěstují se také v Japonsku, Jižní Koreji, Brazílii, Španělsku a USA (nejčastěji v Kalifornii). Do Česka se nejčastěji dováží ze Španělska a Izraele. Když se zakousnete do zralého kaki, hned si všimnete sladké, medové chuti a spousty štávy.
Vyzkoušejte recepty na sladké dobroty s kaki
Skvělé účinky
Možná byste nečekali, že má v některých případech až dvakrát více vlákniny než jablko. Běda však tomu, kdo se zakousne do nezralého plodu. Na takového čeká pouze trpká a hořká chuť, která rozhodně není lahodným zážitkem vhodným k opakování. Je proto třeba vybírat kaki vždy s péčí. Nezralá kaki obsahují rozpustnou tříslovinu shibuol, která při kontaktu se slabou kyselinou v žaludku polymerizuje a může způsobit žaludeční problémy.
Pozor na nezralé plody
Lidé, kteří mají potíže s játry a ledvinami, by měli kaki konzumovat, pomáhá totiž trávit tuky. S konzumací nezralých plodů ale opatrně. Při nadstandardním pojídání vznikají v žaludku malé útvary, které způsobují zdravotní obtíže. Spolu se žaludeční šťávou se kaki přeměňuje v lepkavou hmotu a může zapříčinit bolesti břicha.
Kaki si tedy dopřávejte jen dobře zralá a sladká.
Zdroj: savvytokyo
Kaki lze využít i ve slaných receptech
redaktorka FTV Prima