Masala
- koření garam másala 2 lžíce
- sůl 1,5 lžičky
- jehněčí kýta (odblaněná a nakrájená na 2 cm kostky) 600 g
- bílý jogurt 2 dl
- olej 4+2 lžíce
- cibule (velká, nakrájená najemno) 1 ks
- česnek (jemně nasekaný) 4 stroužky
- zázvor (nastrouhaný) 1 lžíce
- chilli špetka
- loupaná rajčata (krájená) 1 plechovka
- kokosové mléko 2 dl
- koriandr (čerstvé lístky koriandru nebo máty)
Chutney
- kaki (Persimon Bouquet) 2 kg
- olej 3 lžíce
- červená cibule 2 ks
- zázvor (nastrouhaný) 2 lžíce
- kapie (červená) 1 ks
- ananasový džus 2 dl
- vinný ocet 1 dl
- hnědý cukr 4 lžíce
- koření garam másala 1,5 lžíce
- chilli špetka
- makadamové ořechy (opražené a nasekané makadamové nebo jiné ořechy) 1 hrst
Postup přípravy
- Příprava chutney: Kaki oloupeme a nakrájíme nahrubo. Cibuli nakrájíme na malé kostičky. V rendlíku rozehřejeme tuk a necháme cibuli zesklovatět. Přidáme zázvor a na malé kostičky nakrájenou kapii a restujeme 2 minuty. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Zastříkneme octem a necháme jej odpařit. Nakonec vložíme kaki a vaříme další minutu. Zalijeme džusem, přidáme koření a lehce osolíme. Vaříme cca 30 minut, až se tekutina odpaří. Odstavíme z ohně a smícháme s ořechy.
- Příprava jehněčí masaly: Maso dobře smícháme s jednou lžící garam masaly a jednou lžičkou soli, tak aby byl každý kousek kořením obalený. Poté přimícháme jogurt. Necháme min. 30 minut odležet v lednici. Můžeme nechat odležet i přes noc, v tom případě NESOLIT! Maso by pustilo šťávu. Druhý den osolíme těsně před restováním.
- Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejeme 4 lžíce oleje a zprudka orestujeme marinované maso, tak aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjmeme a dáme stranou.
- Na stejné pánvi na středním plameni rozehřejeme 2 lžíce oleje, vložíme cibuli, lžičku soli a restujeme cca 10 minut do světle hnědé barvy. Ubereme plamen a přidáme česnek, zázvor. Pozvolna restujeme cca 1 minutu. Přidáme rajčata, posypeme druhou lžící garam masaly a špetkou chilli. Zamícháme a dusíme, až se odpaří tekutina, cca 10–15 minut.
- Přilijeme kokosové mléko, necháme provařit a vložíme orestované maso, necháme 2 minuty podusit, vypneme oheň a necháme několik minut odpočinout.
- Ozdobíme mátovou nebo koriandrovou natí. Podáváme s basmati rýží a/nebo plackami chapati.