Suroviny
- máslo 50 g
- strouhanka 4 lžíce
- listové těsto 500 g
- kaki (Persimon Bouquet) 4 ks
- skořicový cukr 1 sáček
- sušené rozinky 1 hrst
- vlašské ořechy (nasekané) 1 hrst
- vejce (na potření) 1 ks
Určitě jste se už s tímto ovocem v českých obchodech setkali. Ale odkud tento oranžový plod pochází? A jak se vlastně konzumuje? Seznamte se s Kaki Persimon Bouquet.
Postup přípravy
- Máslo rozpusťte na pánvi, poté nasypte strouhanku a za stálého míchání ji asi tři minuty pražte dozlatova. Odstavte z plotýnky.
- Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Teprve potom vytáhněte těsto z lednice – bude se vám s ním lépe pracovat. Těsto rozdělte na dvě části a na pomoučeném válu každou část rozválejte do obdélníkového tvaru. Na těsto rozprostřete opraženou strouhanku.
- Kaki nakrájejte na kostičky do větší misky. Pak k němu přisypte skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Ochutnejte a podle potřeby přidejte cukr. Poté směs rozdělte na připravená rozválená těsta se strouhankou tak, aby kaki nesahalo úplně do krajů. Na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta. Těsto i s náplní opatrně zaviňte, okraje stiskněte k sobě a ohněte dolů. Závin opatrně přesuňte na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujte i druhou polovinu těsta.
- Do hrnečku rozklepněte vajíčko a mašlovačkou ho dobře promíchejte. Pak jím potřete oba záviny a dejte je zhruba na čtvrt hodiny do trouby. Na vychladlý štrúdl můžete ještě ušlehat šlehačku s troškou moučkového cukru.