Typická španělská klobása je známá jako nepostradatelná součást tapas. Umí toho ale mnohem víc. Její kouřovou chuť oceníte při přípravě předkrmů, polévek, hlavních jídel i výživných snídaní.
Chorizo
Oblíbené španělské tapas otevřely cestu dalším španělským pokrmům do našich kuchyní. Ať už je to paella, studená polévka gazpacho nebo neodolatelné sladké churros s čokoládou. Nic z toho ale není tak populární jako chorizo. Suchá klobása s nezaměnitelnou chutí a barvou je nutná pro přípravu španělských polévek, dušených mas či rýžových pokrmů. A nejlépe si ji vychutnáte právě jako jedno z tapas – jen zastudena nakrájenou a doplněnou vychlazeným „cerveza“ pivem.
Chorizo je vyrobeno z jemně nasekaného vepřového masa, okořeněného česnekem, chilli a uzenou paprikou. Právě paprika – španělsky pimentón – dává chorizu typickou červenou barvu a kouřovou příchuť. Chuť klobásy se liší podle druhu a množství použité papriky.
Klobáska obsahuje i kousky špeku, který jí dodává chuť a šťavnatost a díky němuž není potřeba při přípravě smažených pokrmů přidávat další tuk. Špek se z klobásky krásně vysmaží a celé jídlo krásně dochutí.
Chorizo skvěle pasuje ke všem luštěninám, Foto: Thinkstock
Použití v kuchyni
• Nakrájejte chorizo na kostky a osmažte je na pánvi, přidejte nakrájené rajče a lehce poduste. Směs pak přidejte do míchaných vajec nebo frittaty.
• Nakrájené chorizo lehce osmahněte s hráškem a podávejte jako přílohu.
• Chorizo dodá fantastickou chuť všem luštěninovým polévkám; s fazolemi či čočkou si zkrátka skvěle rozumí.
Prima tip: Pokud používáte při vaření plátky klobásy, snadno zabráníte tomu, aby se vám při smažení na pánvi zkroutily. Ostrým nožem klobásu podélně trošku nakrojte, a až poté nakrájejte na plátky.
Autor: Klára Michalová