Jestli pijete kávu, určitě máte jasno v tom, jaká vám nejvíce chutná. Co se ale ponořit ještě hlouběji do hořkých tónů a naučit se kávu opravdu vychutnat?

Jestli pijete kávu, určitě máte jasno v tom, jaká vám nejvíce chutná. Co se ale ponořit ještě hlouběji do hořkých tónů a naučit se kávu opravdu vychutnat?
Možná si svůj den neumíte představit bez půl litru horkého vanilkového latté, malého hořkého shotu v podobě ristretta nebo poctivého českého turka. Každý “kafař” má prostě své návyky a tu svou milovanou porci černé hořké závislosti. Můžete se ale do chutě kávy ještě hlouběji ponořit a naučit se ocenit její kvality z pohledu odborníků. Naučit se ji degustovat.
Je to podobné jako s vínem, i káva má své odstíny chuti, které poznáte jen podrobným zkoumáním. Někdo nemá rád nakyslou, jiný rozeznává hlavně hořkost. Důležité jsou samozřejmě i regiony, způsoby pražení, kvalita, počasí a podobně. Náš jazyk a mozek dokáží vyhodnotit až 800 různých chutí kávy, což je 2x více než u vína! Zajímavé je, že oproti častému očekávání je delší pražení spíše na škodu, zlikviduje totiž více chutí.
Degustace kávy 3 Zdroj: iStock
Podobně jako když dostanete u odborníků ochutnat víno. Poválíte po jazyku, ale nepolykáte. Kávu vyplivujeme z toho důvodu, že by nám jinak utlumila vnímání a za chvíli bychom nic necítili. Při degustaci si připravte kávu v poměru 10 gramů na 180 ml vody.
Právě voda je také důležitá. Není to jen tak, musí mít teplotu, kterou zastavíte těsně pod bodem varu. Kdyby se vařila, přišla by o cenný kyslík a káva o něco zásadního ze své chuti. Také dejte pozor na chlorovanou vodu nebo vodu z kohoutku nevalné chuti. Raději zvolte vodu balenou, ne příliš minerální, ale spíš neutrální nebo sladkou. Když kávu zalijete, počkejte několik minut, aby se měla možnost vylouhovat a rozvinout.
Na řadu přichází aroma! Vůně je u kávy možná ještě důležitější než chuť, na celkový dojem má až 85 % vlivu. Mnoho lidí kávu vnímá podle vůně a už ta startuje ono slastné očekávání. Vůně, které v kávě obvykle můžeme nalézt, jsou například čokoládové, květinové, ovocné nebo kořeněné, podobně jako u vína. Když máte připravenou degustační porci kávy, rozhrňte lžičkou povrchovou pěnu a vyvalí se první a nejdůležitější příval vůně. Ten je nejsilnější, proto ho nesmíte prošvihnout! Zahltí vám nos opravdu specifickou vůní konkrétní odrůdy a pak si dejte zase pět minut pauzu a nechte kávu působit.
Degustace kávy 2 Zdroj: iStock
Konečně je na řadě i jazyk a chuťové pohárky. Světe div se, nebudeme k tomu potřebovat kávovou lžičku ale pořádnou polévkovou lžíci! Kávu na ní nabereme a naprosto necivilizovaně vsrkneme, aby se rozstříkla po patře i po jazyku, prostě všude! Náš jazyk je totiž v různých místech pokryt receptory na různé chutě. Sladkou chuť ucítíte na špičce, hořkou pak na kořeni a hutnost na hřbetě jazyka. Kyselé chutě nám jazyk vyjeví na stranách. Kávu poválejte a, jak už bylo psáno, vyplivněte. Zkoumejte dojem, který vám v ústech zůstane. Chutná, nechutná, co si myslíte? Ještě ale nejsme u konce, tu samou várku kávy budeme znovu zkoušet po vychladnutí, to se rozvinou zase její jiné tóny, hlavně ty svěží.
Degustace kávy 4 Zdroj: iStock
Důležitou vlastností chutě kávy je také acidita, což by se dalo velmi volně přeložit jako kyselost. Ale nejde o kyselost jako takovou, ale spíše o lehkost, svěžest, živelnost. Tato vlastnost je u kávy mimořádně ceněná!
Pokud proces kávové degustace neboli cuppingu budete chvíli trénovat, uvidíte, že vám druhy kávy už nebudou připadat stejné, odhalíte nové chutě a možná najdete ten svůj životní kávový ideál!
Autor: Kamila Ulčová
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living