Do nápojů i moučníků: Využijte populární matcha prášek nejen k popíjení čaje z hrnečku

Prášek matcha je jemně mletý zelený čaj z japonského čajovníku. Jeho výjimečné účinky se využívají po celém světě. Pomůže nejen navýšit antioxidační kapacitu organismu, ale i povzbudit a je tak zajímavou alternativou kávy. Matcha totiž obsahuje L-theanin, který může podpořit stav relaxace a zároveň povzbudit při únavě.

Kvalitní matcha prášek poznáte tak, že pochází z Japonska, obsahuje pouze 100% prášek v bio kvalitě, má zářivě zelenou barvu, jemnou chuť a je velmi jemně mletý, hladký. Kvalitní matcha prášek je tedy nejen zdrojem mikronutrientů, ale i zajímavou ingrediencí pro kreativní gastronomii.

Jak vylepšit chuť čaje Matcha

Jak už víte, matcha prášek má skvělé účinky, a proto ho chcete používat každý den. Ve formě prostého čaje vám jeho chuť ale nemusí vyhovovat. Naštěstí existuje několik způsobů, jak ji snadno vylepšit. Chuť tradičně připraveného nápoje zjemněte několika kapkami citrónu nebo jiné ovocné šťávy, přidejte lžičku medu, případně lžíci rostlinné smetany.

Další použití čaje Matcha

Prášek matcha je sice primárně určen na pití ve formě čaje, jeho unikátní chuť a barva z něj ale dělají ideální přísadu do pečení, přípravy svačinek nebo dezertů. Jak tedy zakomponovat do jídel a nápojů matcha prášek?

11 tipů na využití matcha prášku v gastronomii:

  1. Matcha latte: Připravte si oblíbené latte smícháním matcha prášku s teplým rostlinným mlékem a oslaďte dle chuti.
  2. Matcha smoothie: Přidejte lžíci matcha prášku do smoothie z borůvek, banánu a jogurtového mléka. Hned máte dávku antioxidantů a energie navíc.
  3. Matcha moučníky: Vyzkoušejte přidat matcha prášek do muffinů, cheesecaků nebo zelených lívanců pro zajímavou a lahodnou chuť.
  4. Matcha sladkosti: Vyzkoušejte domácí přípravu nepečených fudge bonbónů, kterým dodá matcha prášek jedinečnou barvu.
  5. Matcha koktejly: Přidejte matcha prášek do nealkoholických párty koktejlů. Ve vysokých koktejlových skleničkách bude váš nápoj nejen zdravý, ale i fotogenický.
  6. Matcha polevy: Ať už tvoříte polevu na dortíky nebo chcete ozdobit velikonoční sušenky, přidejte do bílkové polevy lžičku matcha prášku. Přírodní barvivo jak vyšité.
  7. Matcha raw dezerty: Vytvořte raw dortík smícháním namočených datlí, mletých mandlí a matcha prášku. Nechte ztuhnout v lednici.
  8. Matcha výživné kuličky: Smíchejte mandle, kokosovou mouku, med a matcha prášek a vytvořte z této směsi malé kuličky. Pomohou, když vás honí mlsná.
  9. Matcha chia pudink: Smíchejte kokosové mléko, chia semínka a matcha prášek a nechte v lednici nabobtnat přes noc. Podávejte jako dezert nebo svačinku.
  10. Matcha domácí sušenky: Jednoduše přidejte lžičku prášku do oblíbeného světlého těsta na sušenky pro jejich jedinečnou barvu a chuť.
  11. Zahřívací nápoj plný antioxidantů: Rozmixujte rostlinné mléko s vodou do teploty 70 °C, přidejte 1 lžičku matcha prášku, ½ lžičky kurkumy, dle chuti skořici, zázvor a med.

Zdroj: Ing. Kamila Metzová (Vařila myšička); značka Iswari; zdroj foto: iStock

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty