Mušle
- slávky (čerstvé, živé) 1 kg
- bílé víno (suché) 150 ml
- hladkolistá petržel
- česnek 1 stroužek
- máslo
- bobkový list 2 ks
- sůl 1/2 lžičky
Omáčka
- řapíkatý celer (nebo kousek čerstvého fenyklu) 1 řapík
- šalotka (větší) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- vývar (všechen z vaření mušlí)
- máslo 2 lžíce
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel
Postup přípravy
- Slávky těsně před tepelnou úpravou důkladně propláchněte pod studenou vodou, vytřiďte všechny rozbité, nakřáplé a otevřené, které se po poklepání nezavřou.
- Nejdřív mušle uvařte a prvotně ochuťte. Pokud totiž chcete mít jistotu, že se v omáčce nevyskytne ani zatoulané zrnko písku nebo nějaká nečistota z lastury, tak je lepší mušle uvařit zvlášť a zvlášť omáčku k nim. I tak je to na pár minut.
- Do hrnce vlijte suché bílé víno, kousek másla, bobkové listy, trochu petrželky a sůl. Přiveďte k varu, vhoďte sem scezené vytříděné slávky, přiklopte. Budou se vařit maximálně 4-5 minut. Občas s hrncem potřeste. Jednou nebo dvakrát během toho takhle promíchejte. Víc než 5 minut je tam nenechávejte, převařily by se.
- A přichází na řadu poslední kontrola. Do servírovací mísy nebo hrnce přendejte jen ty doširoka otevřené a jenom krásně žluté, oranžové a narůžovělé. Bílé vyhoďte, pokud nějakou najdete, a pryč musí i ty, které se neotevřely. Nikdy se do mušle nesmíte dobývat. Mohlo by se vám to pekelně vymstít.
- Přikryjte je navlhčenou utěrkou a dejte na chviličku stranou. Zbylá tekutina je zlato! Hlavně ji nevylévejte. Jenom přeceďte přes jemné sítko a plátýnko.
- Na omáčku v hrnci rozpusťte značné množství másla a nechte zpěnit. Přidejte na tenké plátky nakrájený řapíkatý celer nebo fenykl, po chvilce nadrobno nasekanou šalotku a pak i tenké plátky česneku. Po dvou minutách přidejte i vývar z mušlí a čerstvě mletý pepř. Provařte pár chvil. Během toho ochutnejte, možná to bude potřebovat dosolit a přisypte hodně nasekané petržele. Případně můžete naopak srazit slanost trochou smetany.
- Poté přidejte připravené mušle, stačí je jenom prohřát pod poklicí, ať jsou horké. A můžete servírovat, ideálně s francouzskou bagetou, případně se skrojkem citronu.
Všechny kompletní epizody pořadu KOKO ve varu najdete ZDE
Vyzkoušejte i další recepty od Veroniky KOKO Šmehíkové