Výrazem „špenát“ rozhodně není myšlena zelená zmrzlá kostka, která po rozmrazení vypadá jako zelenošedá kaše. Ochutnáte-li čerstvý listový špenát dušený ve vlastní šťávě, příště se již známému špenátovému protlaku jistě vyhnete.
Což takhle dát si (listový!) špenát?
Špenát je poměrně nenáročná rostlina vysévaná velmi brzo zjara do řádku. Sklízí se spolu s ředkvičkou a salátem jako první zelenina.
Na co si dát pozor: Špenát velmi rychle vybíhá do květu. Musí se proto včas sklidit a předejít nechtěnému vykvétání.
Účinné látky:
Špenát obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek. Je důležitou zeleninou pro chudokrevné – pro svůj obsah železa a sodných solí. Dále obsahuje jód a vápník.
Na co si dát pozor: Jelikož špenát obsahuje i kyselinu šťavelovou, musí být opatrní při jeho konzumaci lidé s onemocněním ledvin.
Skladování:
Nejlepší je konzumovat špenát čerstvý, ale je možné ho konzervovat jako mražený nebo sterilovaný.
Klasická špenátová omeleta
Suroviny:
• 4 brambory
• 300 g špenátu
• 1 ks cibule
• 100 g balkánského sýra
• 2 ks vejce
• 2 lžíce hladké mouky
• 2 lžíce strouhanky
• 100 ml mléka
• sůl, olej
Postup: Oloupeme brambory, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody.
Mezitím na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a necháme lehce osmahnout. Potom přidáme na kousky nakrájený špenát a pánev přiklopíme pokličkou. Za několik minut již můžeme špenátem míchat. Případně ještě dochutíme solí.
Omeleta: Do mouky rozklepneme dvě vejce, přidáme strouhanku, mléko a sůl, vše promícháme a nalijeme na rozpálený olej v pánvi. Po opečení obou stran omeletu vyjmeme, poklademe špenátem a překlopíme na půl. Přidáme brambory posypané strouhaným balkánským sýrem.
Špenátová polévka
Suroviny:
• 1 litr mléka
• 3 ks brambor
• 1 ks cibule
• 100 g másla
• 250 g špenátu (listy)
• 200 ml smetany
• 2 ks vejce
• 1 stroužek česneku
• sůl, pepř
Postup: Nakrájenou cibuli osmažíme na másle a přidáme špenátové listy. Krátce restujeme. Potom zalijeme mlékem a chvilku povaříme. Následně celou směs rozmixujeme v mixéru. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme zvlášť v hrnci s osolenou vodou.
Do umixované směsi přilijeme smetanu a přidáme utřený česnek. Nakonec vložíme uvařené brambory a společně ještě chvíli povaříme. Vychladlá, natvrdo uvařená vejce oloupeme a přidáme do polévky.
Zařaďte častěji čerstvý listový špenát do svého jídelníčku. Jeho nabídka je v dnešní době již celoroční. Blahodárný přínos na lidské zdraví je nepopiratelný a správná kuchyňská úprava zajistí výbornou chuť!
Autor: Alžběta Krchová