Což takhle dát si špenát?
Zdroj: Thinkstock
Což takhle dát si špenát?
Zdroj:
Thinkstock
Výrazem „špenát“ rozhodně není myšlena zelená zmrzlá kostka, která po rozmrazení vypadá jako zelenošedá kaše. Ochutnáte-li čerstvý listový špenát dušený ve vlastní šťávě, příště se již známému špenátovému protlaku jistě vyhnete.
Špenát je poměrně nenáročná rostlina vysévaná velmi brzo zjara do řádku. Sklízí se spolu s ředkvičkou a salátem jako první zelenina.
Na co si dát pozor: Špenát velmi rychle vybíhá do květu. Musí se proto včas sklidit a předejít nechtěnému vykvétání.
Účinné látky:
Špenát obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek. Je důležitou zeleninou pro chudokrevné – pro svůj obsah železa a sodných solí. Dále obsahuje jód a vápník.
Na co si dát pozor: Jelikož špenát obsahuje i kyselinu šťavelovou, musí být opatrní při jeho konzumaci lidé s onemocněním ledvin.
Skladování:
Nejlepší je konzumovat špenát čerstvý, ale je možné ho konzervovat jako mražený nebo sterilovaný.
Klasická špenátová omeleta
Suroviny:
• 4 brambory
• 300 g špenátu
• 1 ks cibule
• 100 g balkánského sýra
• 2 ks vejce
• 2 lžíce hladké mouky
• 2 lžíce strouhanky
• 100 ml mléka
• sůl, olej
Postup: Oloupeme brambory, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody.
Mezitím na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a necháme lehce osmahnout. Potom přidáme na kousky nakrájený špenát a pánev přiklopíme pokličkou. Za několik minut již můžeme špenátem míchat. Případně ještě dochutíme solí.
Omeleta: Do mouky rozklepneme dvě vejce, přidáme strouhanku, mléko a sůl, vše promícháme a nalijeme na rozpálený olej v pánvi. Po opečení obou stran omeletu vyjmeme, poklademe špenátem a překlopíme na půl. Přidáme brambory posypané strouhaným balkánským sýrem.
Špenátová polévka
Suroviny:
• 1 litr mléka
• 3 ks brambor
• 1 ks cibule
• 100 g másla
• 250 g špenátu (listy)
• 200 ml smetany
• 2 ks vejce
• 1 stroužek česneku
• sůl, pepř
Postup: Nakrájenou cibuli osmažíme na másle a přidáme špenátové listy. Krátce restujeme. Potom zalijeme mlékem a chvilku povaříme. Následně celou směs rozmixujeme v mixéru. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme zvlášť v hrnci s osolenou vodou.
Do umixované směsi přilijeme smetanu a přidáme utřený česnek. Nakonec vložíme uvařené brambory a společně ještě chvíli povaříme. Vychladlá, natvrdo uvařená vejce oloupeme a přidáme do polévky.
Zařaďte častěji čerstvý listový špenát do svého jídelníčku. Jeho nabídka je v dnešní době již celoroční. Blahodárný přínos na lidské zdraví je nepopiratelný a správná kuchyňská úprava zajistí výbornou chuť!
Autor: Alžběta Krchová