návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Chorizo

Chorizo klobása
Autor: Thinkstock Chorizo klobása
Typická španělská klobása je známá jako nepostradatelná součást tapas. Umí toho ale mnohem víc. Její kouřovou chuť oceníte při přípravě předkrmů, polévek, hlavních jídel i výživných snídaní.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Oblíbené španělské tapas otevřely cestu dalším španělským pokrmům do našich kuchyní. Ať už je to paella, studená polévka gazpacho nebo neodolatelné sladké churros s čokoládou. Nic z toho ale není tak populární jako chorizo. Suchá klobása s nezaměnitelnou chutí a barvou je nutná pro přípravu španělských polévek, dušených mas či rýžových pokrmů. A nejlépe si ji vychutnáte právě jako jedno z tapas – jen zastudena nakrájenou a doplněnou vychlazeným „cerveza“ pivem.

Chorizo je vyrobeno z jemně nasekaného vepřového masa, okořeněného česnekem, chilli a uzenou paprikou. Právě paprika – španělsky pimentón – dává chorizu typickou červenou barvu a kouřovou příchuť. Chuť klobásy se liší podle druhu a množství použité papriky.

Klobáska obsahuje i kousky špeku, který jí dodává chuť a šťavnatost a díky němuž není potřeba při přípravě smažených pokrmů přidávat další tuk. Špek se z klobásky krásně vysmaží a celé jídlo krásně dochutí.

Chorizo skvěle pasuje ke všem luštěninám, Foto: Thinkstock

Chorizo skvěle pasuje ke všem luštěninám, Foto: Thinkstock

 

Použití v kuchyni

• Nakrájejte chorizo na kostky a osmažte je na pánvi, přidejte nakrájené rajče a lehce poduste. Směs pak přidejte do míchaných vajec nebo frittaty.

• Nakrájené chorizo lehce osmahněte s hráškem a podávejte jako přílohu.

• Chorizo dodá fantastickou chuť všem luštěninovým polévkám; s fazolemi či čočkou si zkrátka skvěle rozumí.

Prima tip: Pokud používáte při vaření plátky klobásy, snadno zabráníte tomu, aby se vám při smažení na pánvi zkroutily. Ostrým nožem klobásu podélně trošku nakrojte, a až poté nakrájejte na plátky.

Autor: Klára Michalová

Reklama