Jablíčka v županu
- jablko 0.5 kg
- mléko 1.5 dl
Vinné šodó
- bílé víno 250 ml
Jablíčka v županu
- rum 1 lžíce
- cukr 1 lžíce
- mouka 1 lžíce
- moučkový cukr 1 dávka
- olej 1 dl
Postup přípravy
Jablíčka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na 0,5 cm silné plátky
Z vajíčka, mléka, cukru, rumu a mouky vymícháme jemné „palačinkové“ těstíčko, do kterého budeme jablíčka smáčet a z obou stran je osmažíme na troše rozpáleného oleje
Horká osmažená jablíčka osušíme papírovou utěrkou a hned obalíme v moučkovém cukru a skořici
Na vinné šodó si vyšleháme ve větší misce s cukrem a vnitřkem vanilkového lusku 4 žloutky
Zalijeme to vínem a za stálého šlehání zahříváme ve vodní lázni až do zhoustnutí (pozor, nesmí se vařit!)