Head
- piškoty balíček dávka
Na krém
- lístky máty 1 dávka
Postup přípravy
1. Jablka oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Půlku dáme do hrnce a zalijeme vodou, posypeme trochou cukru a vaříme. Když jablka změknou, přidáme druhou část jablek a mističku ananasu. V troše vody rozmícháme pudink, který vlijeme do směsi a chvíli povaříme.2. Do dortové formy poklademe piškoty, opatrně je naběračkou poléváme teplou ovocnou směsí, opět poklademe piškoty a polejeme zbytkem ovocné směsi. Necháme vychladnout a ztuhnout.3. Mezitím si vytvoříme krém. Žloutky rozmixujeme v misce s moučkovým cukrem a trochou mandlového likéru. Za stálého míchání zahříváme ve vodní lázni. Když směs zhoustne, vyjmeme z lázně a necháme zchladit. Poté smícháme s mascarpone.4. Vychlazený dort potřeme krémem a zasypeme skořicí, necháme uležet. Podáváme ozdobené „cákanci“ javorového sirupu a lístky máty. Teplota: 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 6Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: česká/ italskáDoba přípravy: 30-60 minut + tuhnutíČas vaření: 1-30 minutRecipe category: moučník/ vaření/ chlazení
Dezert:Jablečný dortíček se žloutkovo-smetanovým krémempostup:1. Jablka oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Půlku dáme do hrnce a zalijeme vodou, posypeme trochou cukru a vaříme. Když jablka změknou, přidáme druhou část jablek a mističku ananasu. V troše vody rozmícháme pudink, který vlijeme do směsi a chvíli povaříme.
2. Do dortové formy poklademe piškoty, opatrně je naběračkou poléváme teplou ovocnou směsí, opět poklademe piškoty a polejeme zbytkem ovocné směsi. Necháme vychladnout a ztuhnout.
3. Mezitím si vytvoříme krém. Žloutky rozmixujeme v misce s moučkovým cukrem a trochou mandlového likéru. Za stálého míchání zahříváme ve vodní lázni. Když směs zhoustne, vyjmeme z lázně a necháme zchladit. Poté smícháme s mascarpone.4. Vychlazený dort potřeme krémem a zasypeme skořicí, necháme uležet. Podáváme ozdobené „cákanci“ javorového sirupu a lístky máty.
Dezert:
Jablečný dortíček se žloutkovo-smetanovým krémem
Veronika Žilková prý dělá stejný moučník, ale místo ananasu tam rovnou dává ananasový pudink
Ingredience:
6 velkých jablek,
1 mistička kostiček ananasu,
1 sáček vanilkového pudinku,
trochu cukru,
1 balíček dětských piškotů
Na krém:
4 žloutky,
3 lžíce moučkového cukru,
250 g mascarpone,
panáček italského mandlového likéru (amaretto),
skořice na posypání,
javorový sirup a lístky máty na ozdobu