Maso:
- hovězí maso (veverka) 800 g
- sádlo (nebo hovězí lůj) 50 g
- rozmarýn 1 snítka
- červené víno (suché) 500 ml
- nové koření 5 kuliček
- pepř celý 5 kuliček
- bobkový list 2 ks
- hovězí vývar 1 litr
- mrkev 300 g
- celer 120 g
- petržel 100 g
- cibule 100 g
- žampiony 100 g
- nakládané cibulky 50 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Bramborové placky
- brambory (uvařené a oloupané)
- vejce 1 ks
- hrubá mouka 250 g
- sůl
Postup přípravy
- Maso osolte, opepřete a spolu se snítkami rozmarýnu opečte na sádle ze všech stran. Zalijte polovinou červeného vína a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C.
- Připravte si rozvar z koření – pepř, nové koření a bobkový list orestujte nasucho a zalijte trochou vývaru. Krátce povařte.
- Orestujte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a až nakonec přihoďte k opečeným kouskům cibuli na klínky. Přilijte zbytek červeného vína, provařte a vlijte rozvar z koření i hovězí vývar. Lehce povařte a hotovým nálevem zalijte maso. Pečte doměkka – trvá to asi 2½ hodiny.
- Jakmile je maso měkké, vyjměte ho a omáčku dochuťte solí a pepřem. Přidejte žampiony nakrájené na čtvrtiny, které jste předtím krátce orestovali, nakládané cibulky a vše promíchejte.
- Hotovou omáčkou přelijte maso a podávejte nejlépe s bramborovými plackami.
- Bramborové placky: Brambory nastrouhejte, přidejte vajíčko a osolte. Vymíchejte těsto a postupně přisypte a zapracujte mouku.
- Vytvarujte menší placičky o velikosti asi jako dívčí dlaň.
- Placičky pak opékejte na pánvi omaštěné sádlem z obou stran.
Hovězí veverka na víně s bramborovými plackami z restaurace Kuchyň Zdroj: Honza Zima
Milujeme dobré maso
V restauracích a prodejnách, které spadají pod gastronomickou skupinu Ambiente, pracují s masem rádi. A o své znalosti a recepty se nebojí podělit. Na webu www.milujemedobremaso.cz najdete zajímavé články o mase i návody, jak ho nejlíp připravit, od špičkových kuchařů z Lokálu, Naše maso, Kantýny, Kuchyně a dalších podniků Ambiente.
Vyzkoušejte i další recepty z restaurací ze sítě Ambiente