Těsto
- hladká špaldová mouka (Babiččina volba) 500 g
- droždí 30 g
- Cukr 60 g
- vlažné mléko 240 ml
- vanilkový cukr 1 sáček
- špetka soli
- žloutky 2 ks
- jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
- rozpuštěné máslo 120 g + 20 g na dno pekáče
Náplň
- švestková povidla 350 g
- Rum 75 ml
- perník na strouhání 50 g
Článek
20 sladkých i slaných receptů, ve kterých využijete povidla
Hustá zavařenina ze švestek má v českých a moravských zemích dlouhou tradici. Bez povidel si neumíme představit buchty, frgále ani klasické koláče. Povidla jsou ale také...
Postup přípravy
- Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem, solí a vanilkovým cukrem. Do mouky udělejte důlek a vlijte do něj vlažné mléko. Rozdrolte do něj droždí a nechte 10 minut odstát. Přidejte žloutky, máslo a citronovou kůru a vypracujte hladké těsto.
- Nádobu s těstem přebalte potravinovou fólií a dejte na 1 hodinu kynout. Po hodině těsto prohněťte a nechte kynout ještě 1 hodinu.
- Připravte si náplň: Smíchejte povidla s rumem a nastrouhaným perníkem.
- V pekáči rozpusťte máslo a vyválejte těsto. Z těsta vykrajujte čtverce velké asi 6 × 6 cm a doprostřed na ně klaďte náplň.
- Dobře buchty zabalte, namočte v pekáči s máslem a do pekáče je vyskládejte. Nechte ještě 20 minut na teplém místě.
- Pečte asi 30 minut na 180 stupňů.