Suroviny
- plnotučné mléko (vlažné ) 100 ml
- droždí (čerstvé ) 15 g
- cukr krupice 30 g
- polohrubá mouka 250 g + na podsypání
- sůl špetka
- máslo 25 g
- vejce 1 ks + 1 ks na potření
Náplň
- švestková povidla 100 g
- rum (Tuzemák) 2 lžíce
Šodó
- smetana (33% ) 500 ml
- cukr krupice 60 g
- vanilkový lusk 1 ks
- žloutek 4 ks
- rum (Tuzemák) 2 lžíce
Dokončení
- mletý mák 100 g
- moučkový cukr 2 lžíce
Článek
15 neodolatelných receptů na sladké ovocné knedlíky
Ovocné knedlíky můžeme hrdě považovat za národní specialitu, která je pro nás téměř synonymem léta. Zjara začínáme jahodovými knedlíky z tvarohového těsta, volně...
Postup přípravy
- Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte 1 lžičku z odváženého cukru a nechte v teple vzejít kvásek, zabere to asi 10 minut.
- Mezitím prosejte mouku do mísy (ideálně od robota), přidejte špetku soli, zbývající cukr, rozpuštěné máslo (pozor, nesmí být horké) a vejce.
- Hotový kvásek přilijte do mísy a vypracujte hladké těsto. Nesmí se lepit ke stěnám mísy, počítej s tím, že to může trvat i 10 minut. Pokud se vám bude zdát, že se těsto lepí, můžete přidat ještě trošku mouky.
- Hladké těsto vytvarujte v kouli, přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple alespoň 60 minut kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
- Vál zlehka posypte moukou. Nakynuté těsto rozdělte na 4 stejně velké díly. Z nich vypracujte placku a tu naplňte povidly smíchanými s tuzemákem. Vytvarujte knedlíky, přendejte je ideálně na plech s dírkami (musí být dál od sebe, ještě se zdvojnásobí) a přikryjte utěrkou. Nechte ještě 10 minut kynout.
- Předehřejte troubu na 100 °C a pečte knedlíky v páře 18 minut. To znamená, že buď máte chytrou troubu s možností „vaření v páře“, nebo je pečte na horký vzduch a na dno trouby položte rendlík s vodou.
- Knedlíky uvaříte i na klasický způsob – v páře v hrnci s vodou, ale mně se tam takhle velké knedlíky nevešly. Potrvá to taky 18 minut. Hotové knedlíky ještě horké zlehka propíchejte párátkem.
- Připravte si šodó. Prohřejte smetanu se semínky z vanilkového lusku. Přidejte cukr a přiveďte k varu. Odstavte.
- Přimíchejte žloutky, promíchejte a přeceďte, aby tam nebyly kousky. Přecezenou omáčku zase přiveďte k varu, stáhněte teplotu, přidejte tuzemák a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Musíte to dělat postupně a stále míchat, jinak se žloutky můžou srazit.
- Knedlíky přendejte do hlubokých talířů, zalijte šodó a zasypte mletým mákem smíchaným s cukrem.