Suroviny
- kuřecí prsní řízek 3 ks
- žlutá paprika 2 ks
- červená paprika 2 ks
- červená cibule 2 ks
Marináda
- limetková šťáva 2 lžíce
- limetková kůra
- česnek 1 stroužek
- sůl 1/2 lžičky
- římský kmín (mletý) 1/2 lžičky
- oregano 2 lžičky
- kajenský pepř 1/2 lžičky
- olivový olej 3 lžíce
Rajčatová salsa
- cherry rajčata 500 g
- bílá cibule 1/2 ks
- paprička jalapeňo 2 ks
- limetka 1 ks
- koriandr 1 lžíce
- třtinový cukr
- sůl
Guacamole
- avokádo (zralé) 2 ks
- cherry rajčata 125 g
- paprička jalapeňo 1 ks
- bílá cibule 1/2 ks
- limetka 1 ks
- česnek 2 stroužky
- koriandr 1 lžíce
- sůl
Tortilla
- hladká mouka 250 g
- vepřové sádlo 4 lžíce
- sůl 1 lžička
- voda
Postup přípravy
- Kuřecí prsa nakrájejte na dlouhé proužky. V uzavíratelné misce smíchejte všechny složky marinády (kromě soli), přidejte kuřecí proužky a dobře promíchejte. Misku uzavřete a nechte marinovat při pokojové teplotě 1 hodinu. Maso můžete rovněž nechat marinovat přes noc v lednici. Hodinu před vařením ale maso vyndejte z lednice a nechte ho ohřát na pokojovou teplotu.
- Mezitím, co se marinuje maso, připravíme salsy a tortilly.
- Rajčatová salsa: obě papričky jalapeño opečte na slunečnicovém oleji. Jakmile začne slupka hnědnout až černat, přendejte je do igelitového sáčku, uzavřete a nechte cca 15 minut zapařit. Poté jalapeño oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte najemno.
- Datlová rajčata spařte horkou vodou (cca 1–2 minuty), ihned zchlaďte studenou vodou a oloupejte. Každé rajče jemně zmáčkněte a odstraňte z něj tak semínka. Rajčata nakrájejte na malé kostičky a přidejte je k jalapeño. Bílou cibuli nasekejte najemno a společně s koriandrem ji přidejte k rajčatům s jalapeño.
- V misce smíchejte limetkovou šťávu s kůrou z 1 limetky, solí a třtinovým cukrem. Zálivku přilijte k rajčatům, dobře promíchejte a nechte uležet v lednici.
- Guacamole: avokáda oloupejte, zbavte je pecky a nakrájejte na kostičky. Přendejte je do misky, pokapejte je šťávou z 1 limetky a vidličkou je rozmačkejte. Přidejte najemno nasekanou bílou cibuli, nasekaný koriandr a najemno nasekaný česnek.
- Datlová rajčata přepulte a prsty vymačkejte semínka. Rajčata a papričku jalapeño nakrájejte na jemné kostičky a přidejte je k avokádu. Promíchejte, dochuťte solí a nechte uležet v lednici.
- Tortilly: hladkou mouku v míse promíchejte se solí a přidejte kostičky studeného sádla. Prsty sádlo zapracujte co nejvíce do mouky. V mouce by vám neměly zůstat žádné velké kusy sádla. Postupně přilévejte teplou vodu, až dostanete měkké těsto, které se nelepí na ruce. Těsto na vále důkladně hněťte cca 5 minut. Poté ho zabalte do potravinářské fólie a nechte ho 30 minut odpočívat v lednici. Poté těsto rozdělte na cca 8 kusů (malé tortilly) a z každého kousku vyválejte na jemně pomoučněném válu co nejtenčí placku. Zbytek těsta musíte mít stále přikrytý potravinářskou fólií nebo utěrkou. Pečte na rozpálené pánvi cca 30–40 sekund z každé strany. Měly by se tvořit vzduchové bubliny. Upečené tortilly skládejte na sebe a uchovávejte je přikryté utěrkou.
- Fajitas: barevné papriky zbavte semínek a nakrájejte je na dlouhé proužky. Na proužky nakrájejte i červenou cibuli. Naložené kuřecí proužky zbavte přebytečné marinády, posolte je a zprudka je orestujte na slunečnicovém oleji dozlatova. Orestované maso vyndejte z pánve a zabalte ho do alobalu. Na stejné pánvi opečte nakrájené papriky s cibulí. Ochuťte solí.
- Kuřecí proužky balte spolu s upečeným paprikami do tortill, posypejte koriandrem a podávejte se salsami.
Vyzkoušejte také domácí tortilly s kuřecím masem a zeleninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí tortilly s restovaným kuřecím masem a zeleninou