Postup přípravy
Předehřejeme troubu na 180 °C; horkovzdušnou na 160 °C; plynovou na stupeň 4
Čtyři formičky o objemu 180 ml vložíme do aspoň 8 cm hlubokého pekáče, abychom je mohli v troubě snadno překrýt plechem
Do středně velkého hrnce nalijeme šlehačku
Přidáme vyškrabanou vanilkovou dřeň i lusk a krém odstavíme
Žloutky a cukr vložíme do mísy a ručním mixérem je minutu šleháme, až zesvětlají a nabydou
Hrnec s krémem postavíme nad střední plamen, a jakmile uvidíme první bublinky na okrajích, sejmeme směs z plotny
Za stálého míchání drátěnou metlou nalijeme horký krém na ušlehané žloutky
Nad velkou mísu nebo džbán (z něj se lépe nalévá) dáme jemný cedník či síto a horkou směs jím prolijeme
Vanilková semínka, která v něm uvíznou, sítem nakonec protlačíme
Lžící sesbíráme z povrchu směsi všechnu světlou pěnu (bude to několik lžic) a vyhodíme ji
Směs promícháme
Do pekáče napustíme horkou vodu z kohoutku; měla by sahat asi 1,5 cm pod okraj formiček
Ty pak až po okraj naplníme horkým krémem
Vložíme pekáč do trouby a překryjeme ho pečicím plechem tak, aby úplně zakrýval formičky, ale ne celý pekáč – na jedné straně necháme prostor, aby vzduch mohl cirkulovat
Pečeme 30–35 minut, dokud směs trochu neztuhne
Pro kontrolu vyjmeme plech: hotový krém se uprostřed trochu třese
Formičky vyjmeme z pekáče (vezmeme si na to rukavice) a jen na několik minut je postavíme na drátěnou podložku, aby ochladly
Následně je uložíme do chladničky, kde vychladnou úplně – můžeme je tam nechat i přes noc, aniž bychom ohrozili strukturu krému
Před podáváním otřeme okraje formiček, na každou nasypeme půl lžičky cukru; stejnou lžičkou ho poté rozetřeme po krému, aby vznikla jednolitá vrstva
Navlhčíme ji trochou vody (nejlíp to jde rozprašovačem na květiny), aby se cukr začal rozpouštět
Poté ho zkaramelizujeme speciální flambovací nebo kutilskou horkovzdušnou pistolí, kroužíme nad dezertem tak dlouho, dokud nevznikne tuhá cukrová krusta