Suroviny
- cuketa (grilovaná nebo pečená cuketa) 700 g
- česnek 2–3 stroužky
- citronová šťáva 1/8 hrnku
- sezamová pasta tahini 1/4 hrnku
- sůl 1/2 lžičky
- pepř (čerstvě namletý ) 1/2 lžičky
- bylinky (hladkolistá petržel nebo máta nebo směs obou) 1/4 hrnku nebo víc
- olivový olej (na ozdobu)
Postup přípravy
- Cukety nakrájejte na silnější plátky, potřete olivovým olejem a grilujte na středním plameni, až budou měkké a opečené. Zabalte je do alobalu na pár minut, aby se zapařily a ještě díky tomu změkly. Cukety se také dají upéct v troubě.
- Grilované cukety a všechny ostatní ingredience kromě oleje dejte do mixéru a rozmixujte téměř dohladka. Pokud jste cukety pekli v troubě, můžete přidat trochu uzené papriky, která dodá kouřovou příchuť.
- Servírujte v misce, lehce zakápnuté olivovým olejem. Tento dip je výborný teplý i zastudena.