Dýňový chléb
Zdroj: iStock
Dýňový chléb
Zdroj:
iStock
Dýňový chléb je perfektní pečivo, které máte po ruce ráno, v poledne i večer. Je zkrátka vynikající kdykoli během dne. Ingredience v tomto receptu lze snadno najít v obchodě s potravinami nebo je běžně máte doma ve spíži.
Dýně je všestranná superpotravina, kterou lze použít jak ve sladkých, tak ve slaných pokrmech, ale také v nápojích a kosmetice. Je to proto, že dýně obsahuje velké množství vitamínů a minerálů včetně vlákniny, vitamínu A, B, E a C, draslíku, mědi, manganu, železa. Má vysoký obsah antioxidantů a může přispívat ke zdravému srdci, kůži a očím.
Javorový sirup s mírou
Zdravější varianta dýňového chleba je slazena javorový sirupem. Ten obsahuje velké množství zinku, který pomáhá imunitnímu systému. Dále se v něm vyskytuje mangan, jenž je zásadní pro funkci mozku a nervového systému. Javorový sirup dále obsahuje antioxidanty, vápník, draslík a železo.
Navzdory svým nutričním vlastnostem a lahodné chuti je přece jen důležité si uvědomit, že se stále jedná o sladidlo a mělo by být používáno s mírou. Při nákupu javorového sirupu je důležité číst etikety, protože existuje mnoho značek, které jsou ve skutečnosti sirupy s javorovou příchutí a nejsou 100% čisté.
Vyzkoušejte i další sladké i slané pečivo s dýní
Ingredience na dýňový chléb
-
1 ½ hrnku špaldové mouky (může být i bezlepková, celozrnná nebo klasická)
-
1 lžička jedlé sody
-
½ lžičky prášku do pečiva
-
2 lžičky mleté skořice
-
½ lžičky mletého muškátového oříšku
-
1 lžička pomerančové kůry
-
2 vejce
-
1 šálek dýňového pyré
-
⅓ šálku rozpuštěného kokosového oleje
-
¼ šálku pomerančové šťávy
-
½ šálku javorového sirupu
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
¼ šálku drcených pekanových ořechů
Postup přípravy
-
Předehřejte troubu na 180 stupňů a vyložte formu na biskubský chlebíček pečicím papírem nebo ji vymažte máslem a vysypte moukou.
-
V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek a pomerančovou kůru.
-
V samostatné misce prošlehejte vejce, dýňové pyré, kokosový olej, pomerančovou šťávu, javorový sirup a vanilku. Mokré ingredience vlijte do suchých a vše smíchejte, dokud se těsto dokonale nespojí.
-
Těsto nalijte do formy a posypte drcenými pekanovými ořechy. Pečte 45–55 minut nebo dokud párátko nevyjde z dýňového chleba čisté.
-
Před podáváním nechte vychladnout alespoň 30 minut.
Zdroj: Choosing Chia