Pastýřův koláč – tradiční shepherd's pie podle Flo
Pastýřův koláč – tradiční shepherd's pie podle Flo
Zdroj: Hovory s řezníkem
Pastýřův koláč – tradiční shepherd's pie podle Flo
Zdroj:
Hovory s řezníkem
Moje hodnocení
16x
Jeden ze základních kamenů britské kuchyně, který si našel své příznivce po celém světě. Zapečené mleté maso dušené se zeleninou v husté omáčce pod bramborovou kaší představuje syté, hřejivé, voňavé jídlo, které vás potěší po návratu ze sjezdovky i při nedělním obědě. Původně se tedy podávalo začátkem týdně, aby se pod pokličku z bramborové kaše schoval zbytek nedělní pečeně. Můžete to zkusit a zbylé vepřové či hovězí nasekat nadrobno, vmíchat do zbylé omáčky a povařit s mrkví a hráškem, nebo použijte mleté maso.
Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej a zprudka opékejte cibuli, mrkev a maso s půl lžičkou soli dozlatova. Hrudky masa rozmačkávejte vařečkou, případné přípečky na dně odškrábněte. Podlijte vývarem nebo vínem s vodou, vařte 5 minut, přisypte hrášek a ztlumte teplotu na střední. Mouku vsypte rovnoměrně na maso přes cedník, a aniž byste mouku se směsí promíchali, zakryjte hrnec poklicí a nechte maso 20 minut dusit.
Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky. Uvařte je v mírně osolené vodě doměkka. Slijte je a důkladně rozšťouchejte. Mléko ohřejte a na dvakrát ho přilijte k bramborám a metličkou vymíchejte hladkou kaši. Přidejte pokrájené máslo a dál míchejte metličkou.
Dusící se maso odkryjte a promíchejte. Pokud je omáčky příliš, zvyšte teplotu a odkryté nechte ještě chvíli pobublávat a odpařovat, konzistence by měla připomínat řidší boloňskou omáčku. Podle chuti osolte.
Troubu předehřejte na 220 °C a zapněte funkci gril, případně nechte jen horkovzduch na 200 °C.
Do koláčové nebo mělké zapékací kulaté formy rozetřete horké dušené maso a pokračujte vrstvou bramborové kaše. Lžící uhlaďte a vložte asi deset centimetrů pod rozehřátý gril. Zapékejte 10–12 minut, až povrch kaše zezlátne. Podávejte horké posypané nadrobno nasekanou petrželkou.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.
Zkušená autorka kuchařek a populárního blogu Kuchařka pro dceru si uznání vysloužila podrobně popsanými recepty, ve kterých vysvětluje všechna případná úskalí tak, že se pod jejím vedením můžete bez obav pustit do složitých pokrmů a výsledek vždy sklidí potlesk. Ve stejném duchu se nese i kuchařka Hovory s řezníkem, ve kterém poutavě představuje svět masa a čtenáře krok za krokem učí, jaké maso se hodí k čemu a jak ho nejlépe upravit. Nabyté znalosti si můžete hned prakticky vyzkoušet v téměř 200 receptech. Druhé vydání má krásné nové fotky a hravou grafiku.