Suroviny
- cibule (větší ) 1 ks
- mrkev (větší ) 1 ks
- olivový olej 1 lžíce
- mleté maso (jehněčí nebo hovězí) 600 g
- vývar (nebo 50 ml červeného vína a 200 ml vody) 250 ml
- mražený hrášek 100 g
- hladká mouka 2 zarovnané lžíce
- brambory 1 kg
- mléko 400 ml
- máslo 75 g
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
Postup přípravy
- Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej a zprudka opékejte cibuli, mrkev a maso s půl lžičkou soli dozlatova. Hrudky masa rozmačkávejte vařečkou, případné přípečky na dně odškrábněte. Podlijte vývarem nebo vínem s vodou, vařte 5 minut, přisypte hrášek a ztlumte teplotu na střední. Mouku vsypte rovnoměrně na maso přes cedník, a aniž byste mouku se směsí promíchali, zakryjte hrnec poklicí a nechte maso 20 minut dusit.
- Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky. Uvařte je v mírně osolené vodě doměkka. Slijte je a důkladně rozšťouchejte. Mléko ohřejte a na dvakrát ho přilijte k bramborám a metličkou vymíchejte hladkou kaši. Přidejte pokrájené máslo a dál míchejte metličkou.
- Dusící se maso odkryjte a promíchejte. Pokud je omáčky příliš, zvyšte teplotu a odkryté nechte ještě chvíli pobublávat a odpařovat, konzistence by měla připomínat řidší boloňskou omáčku. Podle chuti osolte.
- Troubu předehřejte na 220 °C a zapněte funkci gril, případně nechte jen horkovzduch na 200 °C.
- Do koláčové nebo mělké zapékací kulaté formy rozetřete horké dušené maso a pokračujte vrstvou bramborové kaše. Lžící uhlaďte a vložte asi deset centimetrů pod rozehřátý gril. Zapékejte 10–12 minut, až povrch kaše zezlátne. Podávejte horké posypané nadrobno nasekanou petrželkou.