zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Pastýřův koláč – tradiční shepherd's pie podle Flo
Autor: Hovory s řezníkem Pastýřův koláč – tradiční shepherd's pie podle Flo

Pastýřův koláč – tradiční shepherd's pie podle Flo

Hodnoceno: 8x
Jeden ze základních kamenů britské kuchyně, který si našel své příznivce po celém světě. Zapečené mleté maso dušené se zeleninou v husté omáčce pod bramborovou kaší představuje syté, hřejivé, voňavé jídlo, které vás potěší po návratu ze sjezdovky i při nedělním obědě. Původně se tedy podávalo začátkem týdně, aby se pod pokličku z bramborové kaše schoval zbytek nedělní pečeně. Můžete to zkusit a zbylé vepřové či hovězí nasekat nadrobno, vmíchat do zbylé omáčky a povařit s mrkví a hráškem, nebo použijte mleté maso.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej a zprudka opékejte cibuli, mrkev a maso s půl lžičkou soli dozlatova. Hrudky masa rozmačkávejte vařečkou, případné přípečky na dně odškrábněte. Podlijte vývarem nebo vínem s vodou, vařte 5 minut, přisypte hrášek a ztlumte teplotu na střední. Mouku vsypte rovnoměrně na maso přes cedník, a aniž byste mouku se směsí promíchali, zakryjte hrnec poklicí a nechte maso 20 minut dusit. 
  2. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky. Uvařte je v mírně osolené vodě doměkka. Slijte je a důkladně rozšťouchejte. Mléko ohřejte a na dvakrát ho přilijte k bramborám a metličkou vymíchejte hladkou kaši. Přidejte pokrájené máslo a dál míchejte metličkou. 
  3. Dusící se maso odkryjte a promíchejte. Pokud je omáčky příliš, zvyšte teplotu a odkryté nechte ještě chvíli pobublávat a odpařovat, konzistence by měla připomínat řidší boloňskou omáčku. Podle chuti osolte. 
  4. Troubu předehřejte na 220 °C a zapněte funkci gril, případně nechte jen horkovzduch na 200 °C. 
  5. Do koláčové nebo mělké zapékací kulaté formy rozetřete horké dušené maso a pokračujte vrstvou bramborové kaše. Lžící uhlaďte a vložte asi deset centimetrů pod rozehřátý gril. Zapékejte 10–12 minut, až povrch kaše zezlátne. Podávejte horké posypané nadrobno nasekanou petrželkou. 
Pastýřův koláč – tradiční shepherd's pie podle Flo
Autor: Hovory s řezníkem Pastýřův koláč – tradiční shepherd's pie podle Flo

reklama

Hovory s řezníkem
Jana Florentýna Zatloukalová

Zkušená autorka kuchařek a populárního blogu Kuchařka pro dceru si uznání vysloužila podrobně popsanými recepty, ve kterých vysvětluje všechna případná úskalí tak, že se pod jejím vedením můžete bez obav pustit do složitých pokrmů a výsledek vždy sklidí potlesk. Ve stejném duchu se nese i kuchařka Hovory s řezníkem, ve kterém poutavě představuje svět masa a čtenáře krok za krokem učí, jaké maso se hodí k čemu a jak ho nejlépe upravit. Nabyté znalosti si můžete hned prakticky vyzkoušet v téměř 200 receptech. Druhé vydání má krásné nové fotky a hravou grafiku. 

www.kucharkaprodceru.cz