Suroviny
- brambory 1 kg
- plnotučné mléko 500 ml
- máslo 25 g + do brambor
- hladká mouka 25 g
- jarní cibulka 4 ks
- ryby a mořské plody (např. treska, losos, krevety...) 320 g
- dijonská hořčice (nebo anglická) 1 lžička
- pažitka 1 svazek
- mražená kukuřice 1 hrst
- mražený hrášek 1 hrst
- čedar (nahrubo nastrouhaný) 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 200 °C/ horkovzdušnou na 180 °C / plyn stupeň 6.
- Brambory oloupejte a rozpulte, dejte do hrnce a zalijte dostatečným množstvím vody, aby byly pokryty, osolte. Přiveďte k varu a vařte doměkka. Důkladně sceďte a rozmačkejte s trochou mléka a kouskem másla. Okořeňte mletým černým pepřem.
- Do pánve dejte máslo a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Přisypte hladkou mouku a za stálého míchání vařte 1-2 minuty, až vznikne hladká světlá jíška.
- Postupně k ní zašlehejte 400 ml mléka. Přiveďte k varu a stále míchejte, aby nedošlo k vytvoření hrudek a přilepení na dno pánve. Vařte 3-4 minuty do zhoustnutí, až vznikne jemný krémový bešamel.
- Sundejte z ohně a k bešamelu vmíchejte rozmixované nebo nakrájené ryby, hořčici, najemno nakrájenou pažitku a jarní cibulku, kukuřici a hrášek. Lžící vložte do zapékací mísy nebo 6-8 ramekinů (malých zapékacích misek).
- Navrch naneste brambory a posypte hrstí strouhaného sýru čedar.
- Vložte do trouby na 20-25 minut, nebo dokud obsah pekáče nezezlátne a nebude na okrajích bublat.
- Servírovat můžete se strouhankou opečenou na pánvi a hromadou nakrájené pažitky.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE
Základem pro bešamelovou omáčku je hladká máslová jíška. Připravte ji podle návodného videoreceptu s Davidem Šaškem