Suroviny
- špekáčky 4 ks
- vepřové sádlo 1 lžíce
- šalotka 4 ks
- brambory (typ B) 8 ks
- vejce natvrdo 4 ks
- sladká paprika 1 lžíce
- majoránka (sušená) 1 lžíce
- sůl
- pepř
- petrželka (čerstvá)
- pečivo (volitelné)
Noky
- vejce 1 ks
- plnotučné mléko 100 ml
- sůl
- hrubá mouka (nebo krupice na zahuštění)
Postup přípravy
- Na sádle orestujte nasekané šalotky, přidejte na menší kousky nakrájené buřty.
- Orestujte a poté zasypte paprikou, vmíchejte na kostičky nakrájené brambory.
- Zalijte přibližně jedním litrem vody, přidejte sušenou majoránku, sůl a pepř a vařte, dokud nebudou brambory měkké, trvá to asi 20 minut. Měly by být trošku rozvařené, škrob pomůže polévku zahustit.
- Uvařte vejce natvrdo, nakrájejte na kostičky a vmíchejte do buřtguláše.
- Noky: V hrnku smíchejte jedno vejce s mlékem, solí a zahustěte moukou nebo krupicí tak, aby vzniklo husté těstíčko.
- Lžičkou tvarujte noky a vařte v polévce asi 10 minut, neměla by být v nich cítit mouka. Hotový buřtguláš ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte třeba s pečivem.
Náš tip: Neodolatelná jídla s uzeninami. Je libo klobásku, špekáček nebo párek?
Vyzkoušejte i klasický buřguláš podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE