Punč:
- cukr krupice 50 g
- šťáva z pomeranče (cca ze 2 pomerančů) 200 ml
- voda 50 ml
- tuzemák 250 ml
- višňový sirup 140 ml
Růžové korpusy:
- vejce (zvlášť bílky a žloutky) 6 ks
- voda 6 lžic
- cukr krupice 180 g
- barvivo (růžové; např. z Dortisima) cca 2 lžičky
- polohrubá mouka (prosátá) 180 g
- máslo kousek na vymazání formy
Červený korpus:
- vejce (zvlášť bílky a žloutky) 4 ks
- cukr krupice 120 g
- voda 4 lžíce
- barvivo (červené, např. z Dortisima) cca 2 lžičky
- polohrubá mouka (prosátá) 120 g
- máslo kousek na vymazání formy
Na dokončení:
- rybízová marmeláda 200–250 g, dle chuti
- malinové pyré 60 g
- moučkový cukr 200 g
- ovoce (na ozdobu)
- máta (na ozdobu)
- meduňka (na ozdobu)
Postup přípravy:
- Nejprve si připravte punč. Do rendlíku dejte všechny ingredience na punč a přiveďte k varu. Jakmile se cukr rozpustí, odstavte a nechte vychladnout.
- Předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 °C. Formy na dort po stranách zlehka potřete máslem, spodní část vyložte pečicím papírem. Oddělte bílky od žloutků. V míse od robota pomocí balonové metly vyšlehejte s polovinou cukru bílky do "pevného" sněhu. Cukr přidejte, až když se bílky trošku našlehají.
- Dejte stranou. Žloutky se zbylým cukrem a vodou vyšlehejte pomocí balonové metly do nadýchané pěny. Pomocí stěrky přidejte do žloutkové směsi vyšlehané bílky a barvivo. Zlehka zapracujte. Nakonec pečlivě vymíchejte s prosátou moukou.
- Těsto rozdělte do dvou forem na dort. Vložte obě do trouby (nad sebe) a pečte 20 minut. Že je korpus upečený poznáte tak, že když do něj zapíchnete špejli, po vytažení zůstane suchá. Korpusy nechte na kuchyňské mřížce vychladnout.
- Troubu nechte zapnutou. Mezitím si připravte červený korpus. Opatrně z jednoho upečeného korpusu sundejte formu. Opět ji zlehka po stranách vymažte máslem, dole vyložte pečicím papírem. Opakujte stejný postup jako s prvními korpusy. Vyšlehejte sníh s polovinou cukru, žloutky vyšlehejte s cukrem a vodou.
- Poté do žloutkové směsi zlehka vmíchejte sníh, barvivo a nakonec prosátou mouku. Těsto přendejte do formy a pečte 25 až 30 minut. Opět vyzkoušejte špejlí, zda je korpus upečený, a nechte ho na mřížce vychladnout.
- Vychladlé korpusy opatrně zespoda oddělte od pečicího papíru (líp se pak s nimi bude pracovat). Do jedné formy přendejte jeden růžový korpus spolu s pečicím papírem (i s dnem pečicí formy). Prolijte (menší) třetinou punče, pomažte navrchu marmeládou a přiklopte červeným korpusem. Na ten použijte trošku víc než třetinu punče. Opět pomažte marmeládou a přiklopte posledním růžovým korpusem. Zalijte zbytkem punče.
- Přiklopte pečicím papírem, navrch dejte (jako zátěž) dortovou formu, kterou rovnoměrně zatěžte (např. pomeranči). Vložte do lednice a nechte ideálně přes noc vychladit. Vyndejte punčový dort z ledničky, odstraňte zátěž, opatrně ho přendejte na talíř (nebo servírovací podnos). Připravte si polevu.
- Moučkový cukr smíchejte s malinovým pyré (to připravíte z rozmačkaných malin), stačí vidličkou, aby tam nebyly hrudky. Polijte polevou dort a můžete rovnou zdobit ovocem a čerstvými lístky máty a meduňky.
Důležité: Na pečení budete potřebovat 2 formy na dort o průměru 24 cm.
Chcete si upéct další efektní dort? Pusťte si tento videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Mechový dort
Nebo vyzkoušejte některý z retro moučníků: