Suroviny
- vepřová panenka 1 kg
- anglická slanina 200 g
- nakládaný zelený pepř
- máslo
- smetana (30%) 750 ml
- hladká mouka
- brambory
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup
- Omyjeme a odblaníme panenku. Prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme a necháme uležet.
- Na másle necháme chvíli osmažit zelený pepř a zalijeme smetanou. Přidáme sůl, mletý pepř a necháme povařit. Zahustíme podle potřeby hladkou mouku rozmíchanou ve vodě. Lijeme do omáčky přes cedník.
- Brambory oškrábeme a dáme vařit v osolené vodě do poloměkka.
- Panenku necháme zatáhnout na rozpáleném oleji ze všech stran na pánvi. Pak vložíme do zapékací mísy, podlijeme a necháme přikrytou v troubě péct na 130 °C ještě asi 20 až 30 minut.
- Brambory scedíme a necháme vychladnout. Poté je nakrájíme na čtvrtky (měsíčky) a dáme na plech vymazaný máslem. Posypeme grilovacím kořením a dáme do trouby pod gril na 180 °C na 15 minut.
- Maso dáme na prkýnko a necháme chvíli odpočinout. Poté krájíme ze šikma na silnější kolečka.
Autor receptu: Petr Karbowiak