Prima FRESH

Poklady portugalské kuchyně: Žemle plněná vepřovými plátky

Moje hodnocení
3x

Mají-li Italové svou porchettu, nezůstávají Portugalci pozadu. Vláčné a křupavé žemle ale plní malými plátky masa, šťavnatými a pikantními díky doprovodné omáčce. Říká se jim bifanas a jde o populární pouliční jídlo i rychlé pohoštění.

4 porce
45 minut
středomořská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Plátky masa dobře naklepejte, dobře to jde mezi dvěma vrstvami fólie nebo v plastovém sáčku, ideálně by měly mít výšku asi 3 mm.
  2. V misce promíchejte víno, česnek, bobkové listy, ocet, papriku a sůl. Naklepané maso dejte do mělkého kastrolu a přelijte marinádou, promíchejte, aby byly dobře pokryté. I s kastrolem dejte na 1 až 1½ hodiny do ledničky, občas promíchejte.
  3. Velkou nepřilnavou pánev rozehřejte při vyšší teplotě a až bude horká, dejte do ní sádlo. Zprudka na něm osmažte namarinované plátky masa, asi 1 minutu z každé strany. Hotové plátky masa dávejte stranou na talíř.
  4. Až bude všechno maso opečené, vyndejte z marinády bobkové listy a vlijte ji do horké pánve. Odškrabte přípečky ze dna a marinádu asi o třetinu odvařte, 4 až 6 minut.
  5. Do pánve vraťte maso, snižte teplotu na nízkou a maso nechte prohřát.
  6. Rozkrojte žemle, spodní stranu zakapejte omáčkou, navršte plátky masa a podávejte přiklopené druhou půlkou žemle.
PRIMA TIP: Na doplnění se často přidává i ostrá hořčice či omáčka piri-piri, jimiž můžete maso potřít.

Vyzkoušejte také recept na chleba s vepřovou krkovicí špikovanou česnekem podle Šéfa

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty