Krém
- smetana 2 kusy
Head
- cukr 100 g
Krém
- cukr 1 kus
Head
- mouka 120 g
Postup přípravy
1. Oddělíme si bílky a žloutky. Do každé z misek dáme polovinu odváženého cukru. Elektrickým šlehačem ušleháme nejdříve bílky do tuhého sněhu. Při šlehání žloutků ještě přidáme dvě lžíce oleje a vyšleháme do pěny.
2. Do mouky si přidáme nastrouhanou citronovou kůru a postupně všechny složky lehce spojíme. Směs rozetřeme na pečicí papír na plech a pečeme při 170 stupních, až má těsto zlatohnědou barvu. Ještě horký korpus překlopíme na čistou a vlhkou utěrku a teplé zatočíme i s utěrkou. Necháme vychladnout. 3. Na krém si ušleháme obě šlehačky se lžící cukru a ztužovači do pevné hmoty. Do druhé mísy si vyklopíme mascarpone a po částech šlehačku pomalu zašleháváme, ke konci už jen zlehka promícháme. 4. Roládu rozvineme, pokapeme vaječným koňakem a natřeme krémem. Pomalu zatočíme opět s pomocí utěrky, přendáme na podnos a krémem potřeme celý povrch rolády, eventuálně ještě pomocí sáčku ozdobíme. Můžeme posypat strouhanou čokoládou a ještě pokapat likérem. Roládu dáme ztuhnout do chladničky.