Suroviny
- vejce (zvlášť žloutky a bílky) 4 ks
- cukr (krupicový nebo třtinový) 1 a 1/2 hrnku
- citronová kůra (z 1 citrónu)
- citronová šťáva (ze 2 citronu)
- zázvor (troška propasírovaného(volitelné))
- plnotučné mléko 250 ml
- polohrubá mouka 2 hrnky + na vysypání plechu
- prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů) 1 ks
- olej (např. řepkový) 100 ml + na vymazání plechu
- moučkový cukr (na posypání)
Článek
Buchty a koláče jako základ domácí kuchařky
V sobotní lekci praktického domácího vaření představila Karolína rodinný recept na buchty plněné čokoládou. Právě na takové sladkosti byly české ženy expertkami. Ne každé...
Postup přípravy
- Oddělte žloutky od bílků. Žloutky s cukrem, kůrou a šťávou z citronu utřete v robotu.
- Přidejte propasírovaný zázvor (nebo taky ne) a plnotučné mléko. Vyšlehejte.
- Poté postupně přidávejte mouku, prášek do pečiva a nakonec zlehka vmíchejte olej. Z bílků vyšlehejte sníh. A ten pak opravdu zlehka zapracujte do těsta.
- Plech vymažte olejem a vysypte moukou. Předehřejte troubu na 170 °C.
- Na plech rovnoměrně rozlijte těsto. Pečte dozlatova, asi 40 minut. Vyndejte na mřížku, nechte trošku vychladnout a pak zasypte moučkovým cukrem.