Langoše
- podmáslí 150 ml
- hladká mouka 300 g
- sůl 1 lžička
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- olivový olej 75 ml
- zakysaná smetana (k podávání)
- zelenina (fermentovaná nebo nakládaná, k podávání)
Trhaná hlíva
- cibule 2 ks
- hlíva ústřičná 600 g
- olivový olej 50 ml
- česnek 3 stroužky
- drcený kmín 1/2 lžičky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Podmáslí promíchejte s moukou, solí a kypřicím práškem na hladké těsto. Použít můžete vařečku nebo robot s nástavcem hnětací hák. Pokud je těsto i po dostatečném prohnětení stále řídké, přisypte trochu mouky.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem a zlehka ho potřete olejem. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Z těsta odkrajujte lžící větší kousky, vyválejte je nebo roztáhněte prsty na placku a skládejte je s rozestupy na připravené plechy. Zastříkněte je olejem a pečte v předehřáté troubě dozlatova, zhruba 15 minut podle velikosti. Pokud do langoše zapíchnete špejli, vyjde ven suchá.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké proužky. Hlívu propláchněte a natrhejte ji na delší kousky. Ve velké pánvi rozehřejte olej a orestujte cibuli dozlatova. Česnek oloupejte, rozetřete nebo prolisujte k cibuli, přisypte hlívu a kmín, osolte, opepřete a zprudka opékejte zhruba 5 minut, až hlíva změkne.
- Upečené langoše potřete zakysanou smetanou a poklaďte ho hlívou. Ozdobte zeleninou a bylinkami a ihned podávejte.
Vyzkoušejte také recept na tradiční smažené kynuté langoše podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE