Neplecha na plechu

Pařížský dort s čokoládovým krémem a jahodami

Moje hodnocení
5x

Recept na poctivý dort se nikdy neztratí! A třeba takový pařížský dort s jahodami je jako stvořený pro letní mlsání. Upečte si ho k víkendovému kafíčku nebo jen tak pro radost.

1 porce
120 minut

Suroviny

Na vymazání:

Postup přípravy:

  1. Nejprve připravte směs na pařížskou šlehačku. Do menšího rendlíku nalijte obě smetany, které nechte na plotně mírně prohřívat (nesmí se vařit).
  2. Než se smetana prohřeje, nalámejte si na menší kostky 2 a 1/2 tabulky čokolády. Těsně před bodem varu smetanu odstavte a metličkou do ní rychle a pečlivě zamíchejte čokoládu, dokud se všechna hezky nerozpustí.
  3. Poté směs dejte do lednice a nechte ji nejlépe do druhého dne odpočinout. Horkovzdušnou troubu dejte předehřívat na 100 °C. Nyní se pusťte do pečení korpusu.
  4. Kulatou formu na dort o průměru 22 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Mouku prosejte a pečlivě do ní zamíchejte kypřicí prášek.
  5. Vajíčka rozdělte zvlášť na žloutky a zvlášť na bílky. Žloutky vyšlehejte spolu s cukrem do husté bílé pěny, která bude vypadat jako krém. Poté do nich zašlehejte kakao a 100 ml směsi na pařížskou šlehačku (poté zbylou směs na pařížskou šlehačku nechte vychladit v lednici).
  6. Bílky vyšlehejte dotuha. Nyní si vezměte stěrku a všechny tři „misky“ do sebe opatrně po částech zapracujte. Tedy do žloutkové směsi nasypte polovinu mouky s kypřicím práškem a stěrkou obě směsi pěkně zapracujte do sebe.
  7. Dále přidejte polovinu tuhého bílkového sněhu a opět ho pěkně zapracujte. Nyní přidejte zbytek mouky, který také pečlivě zapracujte a na závěr zapracujte zbytek sněhu. Díky tomuto postupu vznikne krásně nadýchané piškotové těsto, které opatrně nalijte do předem vymazané formy.
  8. Ve formě ho pěkně uhlaďte, aby byl korpus hezky rovnoměrný, a vložte do trouby. Korpus pečte v troubě vyhřáté na 100 °C zhruba 10 minut a poté teplotu zvyšte na 130 °C a pečte ještě 35 minut. Po této době proveďte test špejlí.
  9. Troubu pootevřete a špejli zasuňte do korpusu. Pokud špejli vytáhnete suchou, korpus je upečený, pokud ne, musíte ho ještě chvíli dopéci. Upečený korpus nechte ve formě zcela vychladnout.
  10. K následujícímu postupu je nejlepší přistoupit až druhý den, kdy máte korpus pěkně vychladlý a smetanu odleželou. Lze však dort připravit i v rámci jednoho dne. Chladný korpus vyndejte z formy, abyste si byli jisti, že se k formě nepřichytil.
  11. Pokud se korpus příliš vyboulil, trochu ho seřízněte. Vršek korpusu potřete marmeládou a korpus opět vložte do formy tak, aby nad korpusem zůstalo cca 5 cm místa (u vyšších forem korpus podložte například namačkanými papírovými utěrkami, abyste měli korpus výše).
  12. Směs na pařížskou šlehačku metličkovým šlehačem vyšlehejte dotuha. Jahody očistěte a přes špičku je rozpulte. Poté je naskládejte na okraj korpusu a zbytek formy vyplňte vyšlehanou šlehačkou.
  13. Povrch hezky pečlivě uhlaďte a dort dejte alespoň na půl hodiny do lednice, aby hezky zatuhl. V horké lázni rozehřejte 1 tabulku čokolády a ještě horkou ji nalijte na povrch dortu.
  14. Nožem ji uhlaďte, aby tvořila rovnoměrnou vrstvu, a chvíli ji nechte zatuhnout. Poté dort vyndejte z formy a dozdobte nastrouhanou čokoládou.

Další recepty na skvělé kakaové dorty:

Nebo vyzkoušejte nepečený piškotový dort podle našeho videoreceptu:

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty