Suroviny
- smetana ke šlehání (kombinace 40% a 30%) 2 balení
- čokoláda na vaření 4 ks
- vejce 6 ks
- cukr 50 g
- kakao 15 g
- polohrubá mouka 180 g
- jahody (velké) 10 ks
- jahodová marmeláda (na promazání)
Na vymazání:
Postup přípravy:
- Nejprve připravte směs na pařížskou šlehačku. Do menšího rendlíku nalijte obě smetany, které nechte na plotně mírně prohřívat (nesmí se vařit).
- Než se smetana prohřeje, nalámejte si na menší kostky 2 a 1/2 tabulky čokolády. Těsně před bodem varu smetanu odstavte a metličkou do ní rychle a pečlivě zamíchejte čokoládu, dokud se všechna hezky nerozpustí.
- Poté směs dejte do lednice a nechte ji nejlépe do druhého dne odpočinout. Horkovzdušnou troubu dejte předehřívat na 100 °C. Nyní se pusťte do pečení korpusu.
- Kulatou formu na dort o průměru 22 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Mouku prosejte a pečlivě do ní zamíchejte kypřicí prášek.
- Vajíčka rozdělte zvlášť na žloutky a zvlášť na bílky. Žloutky vyšlehejte spolu s cukrem do husté bílé pěny, která bude vypadat jako krém. Poté do nich zašlehejte kakao a 100 ml směsi na pařížskou šlehačku (poté zbylou směs na pařížskou šlehačku nechte vychladit v lednici).
- Bílky vyšlehejte dotuha. Nyní si vezměte stěrku a všechny tři „misky“ do sebe opatrně po částech zapracujte. Tedy do žloutkové směsi nasypte polovinu mouky s kypřicím práškem a stěrkou obě směsi pěkně zapracujte do sebe.
- Dále přidejte polovinu tuhého bílkového sněhu a opět ho pěkně zapracujte. Nyní přidejte zbytek mouky, který také pečlivě zapracujte a na závěr zapracujte zbytek sněhu. Díky tomuto postupu vznikne krásně nadýchané piškotové těsto, které opatrně nalijte do předem vymazané formy.
- Ve formě ho pěkně uhlaďte, aby byl korpus hezky rovnoměrný, a vložte do trouby. Korpus pečte v troubě vyhřáté na 100 °C zhruba 10 minut a poté teplotu zvyšte na 130 °C a pečte ještě 35 minut. Po této době proveďte test špejlí.
- Troubu pootevřete a špejli zasuňte do korpusu. Pokud špejli vytáhnete suchou, korpus je upečený, pokud ne, musíte ho ještě chvíli dopéci. Upečený korpus nechte ve formě zcela vychladnout.
- K následujícímu postupu je nejlepší přistoupit až druhý den, kdy máte korpus pěkně vychladlý a smetanu odleželou. Lze však dort připravit i v rámci jednoho dne. Chladný korpus vyndejte z formy, abyste si byli jisti, že se k formě nepřichytil.
- Pokud se korpus příliš vyboulil, trochu ho seřízněte. Vršek korpusu potřete marmeládou a korpus opět vložte do formy tak, aby nad korpusem zůstalo cca 5 cm místa (u vyšších forem korpus podložte například namačkanými papírovými utěrkami, abyste měli korpus výše).
- Směs na pařížskou šlehačku metličkovým šlehačem vyšlehejte dotuha. Jahody očistěte a přes špičku je rozpulte. Poté je naskládejte na okraj korpusu a zbytek formy vyplňte vyšlehanou šlehačkou.
- Povrch hezky pečlivě uhlaďte a dort dejte alespoň na půl hodiny do lednice, aby hezky zatuhl. V horké lázni rozehřejte 1 tabulku čokolády a ještě horkou ji nalijte na povrch dortu.
- Nožem ji uhlaďte, aby tvořila rovnoměrnou vrstvu, a chvíli ji nechte zatuhnout. Poté dort vyndejte z formy a dozdobte nastrouhanou čokoládou.
Další recepty na skvělé kakaové dorty:
Nebo vyzkoušejte nepečený piškotový dort podle našeho videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE