Suroviny
- forma s odnímatelným dnem (průměr 20 cm)
Piškot
- větší vejce, pokojové teploty (žloutky a bílky zvlášť) 6 ks
- cukr krystal 200 g
- hrubá mouka 130 g
- kvalitní kakao 20 g
- máslo na vymazání formy
- trocha mouky na vysypání formy
Krém
- kokosové mléko 800 ml (2 plechovky)
- Mascarpone 250 g
- cukr moučka 3 lžíce
- strouhaný kokos na posypání dortu
- kousek modelovací hmoty na ozdoby ve tvaru kuliček
- jedlé květy, máta nebo čerstvé ovoce na dozdobení
Článek
24 božských čokoládových dortů, moučníků i dezertů
Sladká jídla z čokolády jsou mezi lidmi velice oblíbená. Není se čemu divit, jsou hezká na pohled a chuťově fantastická. Když se navíc přidá čerstvé ovoce, sbíhají se...
Postup přípravy
- Den před přípravou dortu dejte kokosové mléko do lednice. Hezky v něm ztuhne (nechte ho v ní téměř 24 hodin).
- Formu vymažte máslem a vysypte moukou, troubu předehřejte na 170 °C. V jedné míse smíchejte mouku společně s kakaem.
- Ve druhé míse vyšlehejte žloutky s cukrem krystal a přimíchejte mouku s kakaem. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a opatrně vmíchejte do směsi mouky a žloutků s cukrem.
- Připravené těsto dejte do formy a pečte přibližně 30 minut. Po upečení formu rozevřete a nechte korpus vystydnout.
- Než se korpus upeče, připravte si krém. Ztuhlou část kokosového mléka vyšlehejte s cukrem (chce to trochu trpělivosti a silnější metličky), do něj pak přišlehejte mascarpone.
- Takto připravený krém dejte na dobu, než korpus vystydne a bude připravený k namazání, do lednice. Korpus po vystydnutí rozkrojte vodorovně přesně v polovině.
- Namažte silnou vrstvou krému, položte na ni druhou část korpusu, který také pomažte silnější vrstvou krému. Krémem potřete také boční strany dortu.
- Jakmile máte hotovo, zasypte dort strouhaným kokosem a ozdobte květinami. Dle chuti jej můžete ozdobit také čerstvým ovocem. V kombinaci s jahodami nebo borůvkami je velmi dobrý. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do 2 dnů.