Suroviny
- forma na dort (s odnímatelným dnem (průměr 20 cm))
Piškot
- vejce (větší, pokojové teploty, žloutky a bílky zvlášť) 6 ks
- cukr krystal 200 g
- hrubá mouka 130 g
- kakao (kvalitní ) 20 g
- máslo (na vymazání formy)
- polohrubá mouka (na vysypání formy)
Krém
- kokosové mléko 800 ml (2 plechovky)
- mascarpone 250 g
- moučkový cukr 3 lžíce
- strouhaný kokos (na posypání dortu)
- modelovací hmota (na ozdoby ve tvaru kuliček)
- jedlé květy (máta nebo čerstvé ovoce na dozdobení)
Postup přípravy
- Den před přípravou dortu dejte kokosové mléko do lednice. Hezky v něm ztuhne (nechte ho v ní téměř 24 hodin).
- Formu vymažte máslem a vysypte moukou, troubu předehřejte na 170 °C. V jedné míse smíchejte mouku společně s kakaem.
- Ve druhé míse vyšlehejte žloutky s cukrem krystal a přimíchejte mouku s kakaem. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a opatrně vmíchejte do směsi mouky a žloutků s cukrem.
- Připravené těsto dejte do formy a pečte přibližně 30 minut. Po upečení formu rozevřete a nechte korpus vystydnout.
- Než se korpus upeče, připravte si krém. Ztuhlou část kokosového mléka vyšlehejte s cukrem (chce to trochu trpělivosti a silnější metličky), do něj pak přišlehejte mascarpone.
- Takto připravený krém dejte na dobu, než korpus vystydne a bude připravený k namazání, do lednice. Korpus po vystydnutí rozkrojte vodorovně přesně v polovině.
- Namažte silnou vrstvou krému, položte na ni druhou část korpusu, který také pomažte silnější vrstvou krému. Krémem potřete také boční strany dortu.
- Jakmile máte hotovo, zasypte dort strouhaným kokosem a ozdobte květinami. Dle chuti jej můžete ozdobit také čerstvým ovocem. V kombinaci s jahodami nebo borůvkami je velmi dobrý. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do 2 dnů.
Hledáte spíše nějakou klasiku? Upečte výborný mrkvový dort s ořechy podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE