Suroviny
- kuřecí prsa (bez kosti a bez kůže) 4 ks
- sůl
- kuřecí vývar 1 hrnek
- česnek 1 lžíce
- chilli 1/2 lžičky
- tymián 1/2 lžičky
- olivový olej 2 lžíce
- žampiony 225 g
- šalotka 1/3 hrnku
- máslo 2 lžíce
- smetana 1/4 hrnku
- petrželka (nakrájená petrželka) 2 lžíce
Postup přípravy
- Paličkou na maso lehce naklepejte kuřecí prsa. Posypejte špetkou soli a pepřem z obou stran.
- V míse smíchejte kuřecí vývar, prolisovaný česnek, chilli vločky a tymián.
- Kovovou mřízku v troubě posuňte do spodní třetiny a troubu předehřejte na 190 °C.
- V pánvi na středně vysokém plameni rozehřejte jednu lžíci oleje: v takové pánvi, kterou můžete dát do trouby. Přisypejte žampiony a restujte dohněda asi 3–4 minuty. Poté je přendejte na talíř.
- Rozehřejte na pánvi zbývající lžíci oleje a zatáhněte maso z obou stran (vždy po dobu asi 2–3 minut na jedné straně). Vůbec nevadí, že maso není úplně hotové, dopeče se v troubě. Vyndejte z pánve a přendejte na talíř.
- Snižte plamen a přisypejte do pánve šalotku s připravenou směsí z vývaru. Vařečkou seškrábněte připečeniny z pánve a promíchejte. Omáčku redukujte asi 8–10 minut, případně dokud nezbyde na přibližně 1/3 hrnku.
- Jakmile zhoustne, sundejte z plamene, přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Když je pánev mimo žár, přidejte smetanu, žampiony a promíchejte.
- Pánev vraťte na plotnu asi na 30 sekund, ale omáčka se nesmí vařit. Opět pánev sundejte z plotny, vraťte do ní kuřecí prsa a přelijte je omáčkou i svrchu.
- Vložte do trouby na 5–8 minut, dokud nebudou prsíčka úplně propečená. Servírujte posypaná petrželkou.
Vyzkoušejte také kuřecí kousky s pikanntí medovou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou