Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kuřecí prsa se žampiony
Kuřecí prsa v krémové omáčce se žampiony jsou skvělým jídlem na zahřátí. Pokud navíc přidáte víc chilli vloček, teplo vám bude o to větší! :)
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- kuřecí prsa bez kosti a bez kůže 4 ks
- sůl, pepř
- kuřecí vývar 1 hrnek
- prolisovaný česnek 1 lžíce
- sušené chilli vločky 1/2 lžičky
- sušený tymián 1/2 lžičky
- Olivový olej 2 lžíce
- žampion nakrájený na plátky 225 g
- šalotka nakrájená najemno 1/3 hrnku
- Máslo 2 lžíce
- Smetana 1/4 hrnku
- nakrájená petrželka 2 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Paličkou na maso lehce naklepejte kuřecí prsa. Posypejte špetkou soli a pepřem z obou stran.
- V míse smíchejte kuřecí vývar, prolisovaný česnek, chilli vločky a tymián.
- Kovovou mřízku v troubě posuňte do spodní třetiny a troubu předehřejte na 190 °C.
- V pánvi na středně vysokém plameni rozehřejte jednu lžíci oleje: v takové pánvi, kterou můžete dát do trouby. Přisypejte žampiony a restujte dohněda asi 3–4 minuty. Poté je přendejte na talíř.
- Rozehřejte na pánvi zbývající lžíci oleje a zatáhněte maso z obou stran (vždy po dobu asi 2–3 minut na jedné straně). Vůbec nevadí, že maso není úplně hotové, dopeče se v troubě. Vyndejte z pánve a přendejte na talíř.
- Snižte plamen a přisypejte do pánve šalotku s připravenou směsí z vývaru. Vařečkou seškrábněte připečeniny z pánve a promíchejte. Omáčku redukujte asi 8–10 minut, případně dokud nezbyde na přibližně 1/3 hrnku.
- Jakmile zhoustne, sundejte z plamene, přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Když je pánev mimo žár, přidejte smetanu, žampiony a promíchejte.
- Pánev vraťte na plotnu asi na 30 sekund, ale omáčka se nesmí vařit. Opět pánev sundejte z plotny, vraťte do ní kuřecí prsa a přelijte je omáčkou i svrchu.
- Vložte do trouby na 5–8 minut, dokud nebudou prsíčka úplně propečená. Servírujte posypaná petrželkou.
Kuřecí prsa se žampiony; foto: littlespicejar.com