Kuchařky z mateřské školy v Podlesí na Příbramsku jsou nejlepší v České republice. Vyhrály celostátní soutěž ve společném stravování. Dětem servírují vlastní chléb, bílý jogurt a ovoce ze zahrádky. Polotovary ani dochucovadla nepoužívají.
Kuchařky z Podlesí pečou dětem chléb a servírují bílý jogurt. Jsou nejlepší v republice
Vítězné menu připravené kuchařkami z Podlesí Zdroj: Makro Cash & Carry ČR s.r.o.
Ač se na první pohled může zdát, že vaření ve školském zařízení není zrovna nijak složitá disciplína, opak je pravdou. Je nezbytné dodržovat přísná pravidla pro stravování, poměr soli a živin, a především rozpočet. Vykouzlit pak jídlo, které se zavděčí všem dětem, není zrovna lehký úkol.
V jídelně pečou i vlastní chléb
Kuchařky z mateřské školy v Podlesí u Příbrami však posunuly klasickou školní jídelnu zase o kus dál. Letos vyhrály celostátní soutěž ve společném stravování, kterou organizuje Asociace kuchařů a cukrářů ve spolupráci s Makro akademií v Praze. Soutěžily s pokrmem vyladěným do posledního detailu. Testovaly ho nejprve na dětech. „Měly jsme sladký pokrm, což byla vločková tartaletka plněná borůvkovým tvarohem s chia semínky. Potom jsme připravily špenátovou roládu s mikrozeleninkou, plněnou domácí lučinou, a poslední byla rustikální bageta se sušenými rajčaty a tuňákovou pomazánkou,“ řekla pro Český rozhlas kuchařka Ludmila Staníčková.
Mateřská škola v Podlesí je zapojená do projektu Zdravá školní jídelna. V kuchyni tak nenajdete žádné polotovary ani dochucovadla. Unikátnost spočívá především v pečení vlastního chleba a využití domácího ovoce, které do školky přinášejí sami rodiče. Kuchařky pak dětem připravují čerstvé mošty z hrušek a jablek. Kuchařky se vyhýbají i slazeným jogurtům a raději pro děti volí bílé neochucené.
Zdroj: irozhlas; foto: Makro Cash & Carry ČR s.r.o.
redaktorka FTV Prima
