Kuchařky z mateřské školy v Podlesí na Příbramsku jsou nejlepší v České republice. Vyhrály celostátní soutěž ve společném stravování. Dětem servírují vlastní chléb, bílý jogurt a ovoce ze zahrádky. Polotovary ani dochucovadla nepoužívají.
Kuchařky z Podlesí pečou dětem chléb a servírují bílý jogurt. Jsou nejlepší v republice
Ač se na první pohled může zdát, že vaření ve školském zařízení není zrovna nijak složitá disciplína, opak je pravdou. Je nezbytné dodržovat přísná pravidla pro stravování, poměr soli a živin, a především rozpočet. Vykouzlit pak jídlo, které se zavděčí všem dětem, není zrovna lehký úkol.
V jídelně pečou i vlastní chléb
Kuchařky z mateřské školy v Podlesí u Příbrami však posunuly klasickou školní jídelnu zase o kus dál. Letos vyhrály celostátní soutěž ve společném stravování, kterou organizuje Asociace kuchařů a cukrářů ve spolupráci s Makro akademií v Praze. Soutěžily s pokrmem vyladěným do posledního detailu. Testovaly ho nejprve na dětech. „Měly jsme sladký pokrm, což byla vločková tartaletka plněná borůvkovým tvarohem s chia semínky. Potom jsme připravily špenátovou roládu s mikrozeleninkou, plněnou domácí lučinou, a poslední byla rustikální bageta se sušenými rajčaty a tuňákovou pomazánkou,“ řekla pro Český rozhlas kuchařka Ludmila Staníčková.
Mateřská škola v Podlesí je zapojená do projektu Zdravá školní jídelna. V kuchyni tak nenajdete žádné polotovary ani dochucovadla. Unikátnost spočívá především v pečení vlastního chleba a využití domácího ovoce, které do školky přinášejí sami rodiče. Kuchařky pak dětem připravují čerstvé mošty z hrušek a jablek. Kuchařky se vyhýbají i slazeným jogurtům a raději pro děti volí bílé neochucené.
Zdroj: irozhlas; foto: Makro Cash & Carry ČR s.r.o.
redaktorka FTV Prima