Občas přemýšlíte, jak vylepšit známé recepty nebo využít některé kuchyňské náčiní trochu jinak? Protože možností je celá řada. Sepsali jsme pro vás několik zajímavých triků, které se vám budou dozajista hodit.
6 kuchařských triků, o kterých jste možná ještě neslyšeli
1. Už žádný přilepený sýr
Není nad čerstvý strouhaný sýr, že? Občas se ale stává, že je více nalepený na struhadle než v misce. Pokud si chcete strouhání trochu usnadnit, potřete struhadlo olejem. Pak už žádné lepení nehrozí. A pokud máte olej ve spreji, bude vše ještě jednodušší.
2. Jedlá soda do rajčatové omáčky
Je vaše rajčatová omáčka příliš kyselá, ale nechcete do ní přidávat cukr? Nevadí, v tom případě sáhněte po jedlé sodě. Neutralizuje totiž kyselost – stačí přimíchat přibližně 1/4 lžičky na 1 hrnek omáčky a několik minut povařit.
3. Krémová vejce díky smetaně
Možná se vám to zdá zvláštní, ale zakysaná smetana si skvěle rozumí právě s míchanými vejci. Díky ní jsou krásně krémová a chutná.
4. Dorty krájejte nahřátým nožem
Nechcete, aby se vám krém z dortu lepil na nůž a zkazil celý výsledek? Máme řešení! Nejprve si připravte vysokou nádobu s horkou vodou (pozor na sklo, aby vám neprasklo). Do ní vždy nůž ponořte, nahřejte ho, osušte a udělejte čistý řez. Pokaždé znovu nahřejte a otřete.
5. Utěrka pod prkénkem nebo mísou
Cestuje vám při krájení prkénko po celé lince? Klouže a neudrží se na jednom místě? Něco takového je rozhodně otravné a leckdy i nebezpečné. Přitom stačí, když si pod prkénko dáte lehce navlhčenou utěrku. Stejně se dá pracovat i s neposednou mísou.
6. Kolečko na krájení (nejen) pizzy
Přijde vám škoda, že spefický kráječ vytáhnete opravdu jen ve chvíli, kdy pečete pizzu? Přitom vůbec nemusíte. Je totiž výborný na krájení různých bylinek, jako například čerstvé pažitky. Stačí jezdit dopředu, dozadu a krájet na požadovanou velikost.
redaktorka FTV Prima