Luxusní dort Malakoff – originální vídeňský recept na moučník z 19. století

Moje hodnocení
1x

Jeho zvláštností je nastavení upečeného šťavnatého ořechového kakaového těsta cukrářskými piškoty a dvěma lahodnými krémy zpevněnými želatinou – každá vrstva této nadstavby je takovou jednou velkou vídeňskou cukrářskou lekcí… A pozor, objevuje se mnoho variant a náhražek, tahle verze je ale opravdu vídeňská.

8 porcí
90 minut

Korpus

Vanilkový krém

Čokoládový krém

Dokončení

Vítězný dort

Když byl francouzský maršál Aimable Jean-Jacques Pélissier po mnoha vojenských úspěších jmenován vrchním velitelem francouzských sil v krymské válce, dobyl i tam velkých vítězství. Jedním z největších bylo pokoření pevnosti Malakov v srpnu roku 1855. Za to byl mimo jiné jmenován vévodou Malakovem. Ale mnohem sladší a trvalejší úspěch zaznamenal luxusní dort, vytvořený na jeho počest nikoliv francouzskými, ale vídeňskými cukráři. „Malakoff“ tvořený několika lahodnými vrstvami se dodnes objevuje ve vybraných cukrárnách, zatímco drsného válečníka i vévodský titul dávno odvály dějiny…

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Přísady na těsto promíchejte dohladka. Odepínací formu vymažte máslem, vlijte do ní těsto a pečte 10 až 12 minut. Nechte vychladnout a vyjměte z formy.
  2. Na vanilkový krém promíchejte pudinkový prášek se 3 až 4 lžícemi studeného mléka. Želatinu namočte do studené vody. Zbylé mléko ohřejte s vanilkou, cukrem a špetkou soli.
  3. Vmíchejte rozpuštěný pudinkový prášek a promíchávejte, až směs zhoustne. Odstavte a nejlépe ručními elektrickými metlami zašlehejte nabobtnalou želatinu. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a pak vmíchejte šlehačku.
  4. Na čokoládový krém namočte želatinu do studené vody, nalámanou čokoládu v misce přelijte ohřátým mlékem, přidejte nabobtnalou želatinu a vyšlehejte na hutnou, pružnou směs. Nechte dojít do pokojové teploty a vmíchejte šlehačku.
  5. Dortový korpus vložte do jiné čisté formy. Cukrový rozvar promíchejte s rumem a korpus přelijte. Navrchu potřete ohřátou zavařeninou a pak asi 2cm vrstvou čokoládového krému.
  6. Poklaďte částí piškotů namočených v rumovém rozvaru, pokryjte asi 2cm vrstvou vanilkového krému a další vrstvou namočených piškotů. Postup zopakujte, až spotřebujete oba krémy, zakončete vanilkovým, kterým celý dort potřete (trochu jednoho krému si uchovejte na případné dozdobení). Pak ho dejte asi na 3 hodiny do chladu.
  7. Závěrem opatrně vyndejte dort z formy, ozdobte nahrubo nasekanými pistáciemi, zbylými rozpůlenými piškoty a růžičkami krému.
PRIMA TIP: Někdy se na dozdobení dortu používají místo piškotů makronky (možná jako úlitba francouzskému původu maršála Pélissiera).

Vyzkoušejte nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty