Korpus
- zakysaná smetana 125 g
- cukr krupice 100 g
- mleté vlašské ořechy 60 g
- kakao (holandského typu) 50 g
- hladká mouka 68 g
- rostlinný olej 65 ml
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- máslo (na vymazání formy)
- cukrářské piškoty cca 50 ks
Vanilkový krém
- mléko 350 ml
- cukr krupice 60 g
- vanilkový pudink v prášku 30 g
- smetana ke šlehání (částečně ušlehaná) 300 ml
- želatina 4 plátky
- vanilková esence (nebo dřeň z 1 vanilky) několik kapek
- sůl 1 špetka
Čokoládový krém
- želatina 3 plátky
- mléko 180 ml
- tmavá čokoláda (60%) 200 g
- smetana ke šlehání (částečně ušlehaná) 300 ml
Dokončení
- cukr (cukrový rozvar, cukr půl napůl svařený s vodou) 250 ml
- rum 100 ml
- meruňkový džem (nebo pomerančová marmeláda) 100 g
- smetana ke šlehání (ušlehaná dotuha) 200 ml
- pistácie (nesolené, nebo mandle) 150 g
Vítězný dort
Když byl francouzský maršál Aimable Jean-Jacques Pélissier po mnoha vojenských úspěších jmenován vrchním velitelem francouzských sil v krymské válce, dobyl i tam velkých vítězství. Jedním z největších bylo pokoření pevnosti Malakov v srpnu roku 1855. Za to byl mimo jiné jmenován vévodou Malakovem. Ale mnohem sladší a trvalejší úspěch zaznamenal luxusní dort, vytvořený na jeho počest nikoliv francouzskými, ale vídeňskými cukráři. „Malakoff“ tvořený několika lahodnými vrstvami se dodnes objevuje ve vybraných cukrárnách, zatímco drsného válečníka i vévodský titul dávno odvály dějiny…
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Přísady na těsto promíchejte dohladka. Odepínací formu vymažte máslem, vlijte do ní těsto a pečte 10 až 12 minut. Nechte vychladnout a vyjměte z formy.
- Na vanilkový krém promíchejte pudinkový prášek se 3 až 4 lžícemi studeného mléka. Želatinu namočte do studené vody. Zbylé mléko ohřejte s vanilkou, cukrem a špetkou soli.
- Vmíchejte rozpuštěný pudinkový prášek a promíchávejte, až směs zhoustne. Odstavte a nejlépe ručními elektrickými metlami zašlehejte nabobtnalou želatinu. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a pak vmíchejte šlehačku.
- Na čokoládový krém namočte želatinu do studené vody, nalámanou čokoládu v misce přelijte ohřátým mlékem, přidejte nabobtnalou želatinu a vyšlehejte na hutnou, pružnou směs. Nechte dojít do pokojové teploty a vmíchejte šlehačku.
- Dortový korpus vložte do jiné čisté formy. Cukrový rozvar promíchejte s rumem a korpus přelijte. Navrchu potřete ohřátou zavařeninou a pak asi 2cm vrstvou čokoládového krému.
- Poklaďte částí piškotů namočených v rumovém rozvaru, pokryjte asi 2cm vrstvou vanilkového krému a další vrstvou namočených piškotů. Postup zopakujte, až spotřebujete oba krémy, zakončete vanilkovým, kterým celý dort potřete (trochu jednoho krému si uchovejte na případné dozdobení). Pak ho dejte asi na 3 hodiny do chladu.
- Závěrem opatrně vyndejte dort z formy, ozdobte nahrubo nasekanými pistáciemi, zbylými rozpůlenými piškoty a růžičkami krému.
PRIMA TIP: Někdy se na dozdobení dortu používají místo piškotů makronky (možná jako úlitba francouzskému původu maršála Pélissiera).
Luxusní dort Malakoff originální vídeňský recept na moučník z 19. století Zdroj: Marek Kučera
Vyzkoušejte nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE