Listy květáku nevyhazujte! Hodí se do polévky i na pesto

Končí u vás doma listy květáku v koši nebo na kompostu? To je velká škoda! Jsou totiž jedlé a snadno z nich můžete vykouzlit ingredienci, na které si pochutnáte v mnoha jídlech. A rozhodně to není nic těžkého, jak by se možná na první pohled mohlo zdát.

Asi to napadne řadu lidí. Listy květáku jsou často vnímané jako nezbytný odpad, který vzniká ve chvíli, kdy jdeme vařit nějakou květákovou pochoutku. Opak je ale pravdou. Jsou totiž jedlé! Díky tomu můžete méně plýtvat potravinami a vytvářet i méně odpadu celkově. Každý krok se počítá.

Teď si určitě říkáte, co s nimi vlastně můžete dělat...

Do polévky

Květákové listy jsou skvělé na přípravu polévky. Můžete je použít jako samotný základ nebo je přidat třeba do polévky ze špenátu. Stačí listy pokapat olejem, okořenit a krátce péct v troubě na cca 190 °C, přibližně 15 minut. Pak už přichází na řadu mixování v mixéru, třeba s pár stonky samotného květáku, bylinkami a česnekem. Vzniklou směs smíchejte s lehce ohřátým vývarem nebo ještě krátce promixujte. Dobrou chuť!

Základ pesta

Určitě víte, že pesto se dá připravovat nejen z klasických bylinek. Ochutnat můžete třeba krémové pesto z listů ředkviček, tak proč by nešly stejně zpracovat listy květáku? Postup se nebude nijak zásadně lišit – základem jsou samozřejmě oříšky (např. piniové nebo vlašské), česnek, parmazán, olivový olej, sůl a právě květákové listy. Nemusíte mít jen čistě květákové pesto, klidně listy jen částečně nahraďte bazalku nebo jiné bylinky.

Květákovými listy můžete v receptech nahradit pak choi, určité druhy salátu nebo třeba špenát. A dají se jíst i syrové!

Jako stir fry

Velké květákové listy si vyloženě říkají o to, aby byly použity do nějakého jídla z woku. Stačí je dobře omýt, nakrájet na tenké proužky a krátce orestovat na sezamovém oleji. K dochucení se hodí prolisovaný česnek, sójová omáčka a pak klasicky sůl a pepř. Do pánve pak můžete přihodit nudle, další zeleninu nebo třeba houby.

Zdroj: oddbox.co.uk; zdroj foto: iStock

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty