Suroviny
- květák (očištěný ) 800 g
- česnek 4 stroužky
- cibule (menší ) 2 ks
- voda 400 ml
- kokosové mléko 700 ml
- bílé fazole 240 g (celá konzerva)
- kurkuma 1 lžička
- uzená paprika 1 lžička
- citronová šťáva z 1 citronu
A kdyby vám nahodou jeden recept na krémovou květákovou polévku nestačil, máme tu pro vás hned druhou. I ta je velmi oblíbená, to dá rozum! Potřebujete na ni jen pár surovin a trochu svého času.
Postup přípravy
- Květák očistěte a rozsekejte na růžičky. Očistěte stroužky česneku a společně s květákem dejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte 20 minut na 200 °C.
- Mezitím nakrájejte 2 cibule na drobné kostičky a v hrnci restujte dozlatova. Následně přidejte 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku uzené papriky, fazole a promíchejte.
- Přilijte vodu a kokosové mléko, přisypte 1 lžičku soli a pomalu přiveďte k varu.
- Jakmile je květák opečený, přidejte ho do polévky a vařte 10 minut nebo dokud není květák měkký.
- Potom přesuňte polévku do mixéru, rozmixujte dohladka, přelijte zpět do hrnce a dochuťte šťávou z malého citronu.
- Dochuťte podle potřeby solí, případně bylinkami.