Korpus
- hladká mouka 100 g
- moučkový cukr 12+24 g
- máslo (změklé) 60 g
- mandle (mleté) 2 lžíce
- vanilkový lusk (zrníčka) 1/2
- žloutek 1 ks
Náplň
- hroznové víno (tmavě modré) 500 g
- citronová šťáva 2 lžíce
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- voda 3 lžíce
- citronová kůra (+ 1 lžíce hnědého cukru) 1/2
Postup přípravy
- Vyšlehejte máslo, 24 g cukru a zrníčka z lusku. Po částech přidejte suché ingredience a nakonec žloutek. Hotové těsto dejte do lednice na půl hodiny.
- Těsto vyválejte a vložte do formy (pořiďte si s vyndavacím dnem, je super), zakryjte pečicím papírem a zasypte fazolemi.
- Pečte v předehřáté troubě na 160 °C 16 minut, poté vyndejte papír s fazolemi a dopečte dalších 12 minut. Nechte vychladit na mřížce.
- Otrhejte víno a kuličky rozmixujte. Vzniklou směs nalijte do hrnce, přidejte citronovou šťávu a přiveďte k varu. Maizenu rozmíchejte ve vodě a za stálého míchání vlijte ke směsi a povařte do zhoustnutí. Nalijte na korpus a dejte vychladit.
- Kůru z citronu a cukr zalijte vařící vodou a nechte alespoň dvě hodiny louhovat. Sceďte a ozdobte koláč.