Těsto
- hladká mouka 200 g
- špaldová mouka 150 g
- máslo (máslo, chlazené) 160 g
- cukr (cukr moučka) 80 g
- žloutek 1 ks
- sůl (špetka soli)
- voda (studená voda) 4 lžíce
- mouka (mouka na podsypání)
- fazole (fazole na zatížení při pečení)
Náplň
- jablka 8 ks
- třtinový cukr 2 lžíce
- vanilkový cukr 1 lžíce + 1/2 lžíce
- mletá skořice 1/2 lžičky
- hřebíček 2 ks
- máslo 1 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- voda (na podlití)
- vlašské ořechy (hrstka lehce nasekaných)
- vejce
- moučkový cukr
Postup přípravy
- Mouku smíchejte s cukrem, solí a kousky másla, přidejte žloutek a ručně vytvořte drobenku.
- K ní přidejte vodu a ručně vypracujte hladké těsto. Rozdělte na dvě přibližně stejné části a každou část zabalte zvlášť do potravinářské fólie. Těsto takto nechte v lednici odpočinout přibližně hodinu.
- Mezitím si připravte náplň do koláče. Pět jablek oloupejte, rozpulte, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké měsíčky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte jablka, třtinový a vanilkový cukr, skořici a hřebíček.
- Společně vše promíchejte a zalijte trochou vody. Za občasného míchání nechte jablíčka povařit zhruba 5–10 minut nebo dokud kolem nich nezůstane hustá šťáva, pak odstavte a vyndejte z nich hřebíček.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Na moukou posypané ploše rozválejte jednu část těsta a pomocí válečku jej přeneste do připravené formy. Přebytečné těsto odřízněte a upravte, pak ho propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír a zatižte fazolemi. Takto těsto pečte v předehřáté troubě 10 minut.
- Než se těsto předpeče, připravte si zbytek jablek. Oloupejte je, rozpulte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na tenké měsíčky. Opatrně je promíchejte s půlkou lžíce vanilkového cukru a citronovou šťávou. Zbytek těsta opět rozválejte na moukou posypané ploše a nakrájejte na tenké proužky (ze zbytků těsta můžete vykrájet libovolné tvary na dozdobení).
- Po deseti minutách vytáhněte těsto z trouby a odstraňte z něj pečicí papír s fazolemi. Na částečně předpečený korpus rozprostřete připravenou směs jablek, které jste vařili, na ni poklaďte jablka čerstvá a zasypejte ořechy.
- Poté už jen dozdobte nařezanými proužky těsta, potřete rozšlehaným vejcem a pečte dalších 40 minut na 170 °C. Deset minut před koncem pečení teplotu snížte na 160 °C.
- Jakmile je koláč hotový, nechte ho vystydnout a pak zaprašte moučkovým cukrem.