Těsto
- hladká mouka 225 g
- máslo (studené, nakrájené na kousky) 125 g
- moučkový cukr 80 g
- vejce 3 ks
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- voda (ledová) 1 lžíce
Náplň
- mascarpone 500 g
- citronová kůra (najemno nastrouhaná) 2 lžíce
- moučkový cukr 80 g
- žloutek 1 ks
- vanilkový extrakt
- borůvky 375 g
- moučkový cukr
Postup přípravy
- Na těsto dejte mouku, máslo a moučkový cukr do robotu a krátkými pulzy prošlehejte na drobenku. Nechte motor běžet a přidejte žloutky a vanilku, pak vodu. Prošlehejte jen tolik, aby se těsto spojilo. Pak ho vytvarujte jako placku a zabalené nechte asi 1 hodinu v ledničce.
- Troubu předehřejte na 180 ºC. Těsto vyválejte mezi 2 fóliemi na 3mm výšku a vyložte jím lehce vymazanou, nejlépe otevírací vroubkovanou koláčovou formu. Okraje začistěte, dno těsta propíchejte vidličkou, vyložte papírem, zatižte suchými fazolemi a předpečte (trvá to 10 minut).
- Sejměte papír s fazolemi a těsto zapékejte dalších 10 minut do světle zlaté barvy. Mascarpone promíchejte s citronem a moučkovým cukrem, naplňte koláč, posypte borůvkami a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.