Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Králík agrodolce
Králík s omáčkou agrodolce
Tradiční italská omáčka má sladkokyselou chuť a můžete ji připravit s různými druhy masa. Servíruje se i samostatně s těstovinami. V dnešním receptu vyzkoušejte jemné králičí maso s voňavou rýží jako přílohou.
do 1 hodiny
2–4 porce
Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Všechny informace, videa a bonusové materiály k pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete ZDE!
Suroviny (2–4 porce)
- králík 600–700 g
- hladká mouka 50 g
- třtinový cukr
- Olivový olej
- vinný ocet 60 ml
- malá cibule 1 ks
- Česnek 3 stroužky
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- Máslo
- pancetta 100 g
- celý jalovec 3 kuličky
- celý černý pepř 5 kuliček
- čerstvý tymián
- Voda 500 ml
- rozinky 1 hrst
- celé loupané mandle 1 hrst
- vlašské ořechy 1 hrst
- Horká čokoláda 10 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
- rýže basmati k podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Cibuli, zeleninu a pancettu nakrájejte na malé kousky.
- Porce králíka osolte, opepřete a obalte v mouce (přebytky oklepejte, ať nepadají do kastrolu). V kastrolu rozpalte olivový olej a na prudkém plameni na něm opečte maso ze všech stran dozlatova. Pak ho přendejte do misky, snižte plamen na střední stupeň, přidejte máslo, počkejte až se rozpustí a pak vložte nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek. Opékejte cca 5 minut, přidejte pancettu, jalovec (mírně ho rozmáčkněte nožem), pepř, tymián a cukr a nechte ještě minutku péct, až se koření rozvoní. Vraťte zpět do kastrolu maso. Pak už doplňte jen ocet a cca 500 ml vody, přiklopte pokličkou a nechte cca 45 minut probublávat. Mezitím dejte vařit rýži.
- Ke konci můžete do silnější části masa píchnout, jestli je dostatečně měkké. Pokud ano, přidejte mandle, rozinky, pokrájené ořechy a čokoládu nalámanou na kostičky. Na mírném plameni nechte čokoládu rozpustit a vše ostatní prohřát za občasného promíchání – bude to trvat jen několik minut. Jako přílohu podávejte bílé pečivo, rýži, nebo klidně i polentu.
Králík s omáčkou agrodolce; foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka