Suroviny
- králík 600–700 g
- hladká mouka 50 g
- třtinový cukr
- olivový olej
- vinný ocet 60 ml
- cibule (malá ) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- máslo
- pancetta 100 g
- jalovec (celý ) 3 kuličky
- černý pepř (celý ) 5 kuliček
- tymián (čerstvý )
- voda 500 ml
- sušené rozinky 1 hrst
- loupané mandle (celé) 1 hrst
- vlašské ořechy 1 hrst
- hořká čokoláda 10 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- rýže basmati
Postup přípravy
- Cibuli, zeleninu a pancettu nakrájejte na malé kousky.
- Porce králíka osolte, opepřete a obalte v mouce (přebytky oklepejte, ať nepadají do kastrolu). V kastrolu rozpalte olivový olej a na prudkém plameni na něm opečte maso ze všech stran dozlatova. Pak ho přendejte do misky, snižte plamen na střední stupeň, přidejte máslo, počkejte až se rozpustí a pak vložte nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek. Opékejte cca 5 minut, přidejte pancettu, jalovec (mírně ho rozmáčkněte nožem), pepř, tymián a cukr a nechte ještě minutku péct, až se koření rozvoní. Vraťte zpět do kastrolu maso. Pak už doplňte jen ocet a cca 500 ml vody, přiklopte pokličkou a nechte cca 45 minut probublávat. Mezitím dejte vařit rýži.
- Ke konci můžete do silnější části masa píchnout, jestli je dostatečně měkké. Pokud ano, přidejte mandle, rozinky, pokrájené ořechy a čokoládu nalámanou na kostičky. Na mírném plameni nechte čokoládu rozpustit a vše ostatní prohřát za občasného promíchání – bude to trvat jen několik minut. Jako přílohu podávejte bílé pečivo, rýži, nebo klidně i polentu.