Suroviny
- hladká mouka 210 g
- máslo 100 g
- žloutek 3 ks
- moučkový cukr 100 g
- sůl 1 špetka
- citronová kůra (z 1 citronu)
- mleté mandle (před mletím mandle zmražte) 1 hrst
Na náplň
- máslo (na vymazání formy)
- vanilkový lusk 1 ks
- mléko 400 ml
- žloutek 2 ks
- moučkový cukr 50 g
- jahody 1 balení
- jahodový džem 1 sklenice
Postup přípravy
- Z uvedených ingrediencí vypracujte těsto, kterým vyložte vymazanou a vysypanou formu. Těsto jemně propíchejte vidličkou, aby nevykynulo. Poté formu překryjte pečicí fólií a zasypte fazolemi, aby těsto moc nevyběhlo a zůstalo nízké. Pečte v předehřáté troubě deset minut na 180 °C. Po upečení nechte korpus vychladnout.
- Na náplň si mléko ochuťte vanilkovými semínky z rozříznutého lusku a ohřejte. V míse vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem a škrobem. Přilijte mléko a směs míchejte ve vodní lázni, dokud nezhoustne.
- Na vychladlý korpus nalijte náplň. Jahody ponechte vcelku a vyskládejte je navrch. Marmeládu nechte chvilku rozehřát, aby se lépe roztírala, a pomažte jí špičky jahod.