Suroviny
- Slunečnicový olej 2 lžíce
- Cibule 2 ks
- rozinky 30 g
- Česnek 3 stroužky
- čerstvý zázvor 1 cm
- mleté mandle 2 lžíce
- tikka kari pasta 4 lžíce
- bílý jogurt 250 ml
- šafránová vlákna
- Mléko 2 lžíce
- basmati rýže 200 g
- Sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 190 °C. V zapékací míse rozehřejte 1 lžíci oleje a opečte na něm cibuli dozlatova. Přidejte hrozinky a opékejte ještě pár minut. Dejte stranou polovinu směsi.
- Přidejte maso a opékejte asi 10 minut, občas promíchejte, až bude ze všech stran hnědé. Mezitím dejte do malého mixéru česnek, zázvor, mandle a 2 lžíce vody a vyšlehejte dohladka.
- K jehněčímu přidejte tikka karí pastu, restujte asi 1 minutu, potom přidejte česnekovou směs, současně s 200 ml vody a jogurtem. Dobře promíchejte, zakryjte pokličkou a pečte v troubě 1 hodinu, až bude maso měkké.
- Do hrnku s teplým mlékem dejte šafrán a nechte louhovat.
- Po 40 minutách dejte rýži a sůl do hrnce a zalijte 400 ml vody. Přikryjte a vařte 15 minut, až se všechna tekutina vsákne a rýže bude měkká.
- Před podáváním navršte rýži na masovou směs a dřevěnou lžící do ní udělejte prohlubeň. Do ní nalijte šafránové mléko a promíchejte rýži s masem. Navrch dejte zbývající cibuli s hrozinkami.