Králík
- králík (1 celý králík nebo 5 králičích stehen)
- tymián (čerstvý ) 1 snítka
- rostlinný olej 3 lžíce
- máslo 2 lžíce
- cibule 3 ks
- bílé víno (suché ) 150 ml
- drůbeží vývar (nebo zeleninový vývar) 300 ml
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 200 ml
- hladká mouka 2 lžíce
- citron 1 ks
- dijonská hořčice 2–3 lžíce
- kapary 1 lžíce
- sůl
- bílý pepř (čerstvě namletý)
- cukr (špetka )
- citronová šťáva
Žampiony
- žampiony 250 g
- máslo 2 lžíce
- rostlinný olej 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- citronová šťáva ( z 1/2 citronu)
- tymián (čerstvý ) 1 snítka
K servírování
- bageta (čerstvá )
- hladkolistá petržel
Postup přípravy
- Králíka naporcujte, osolte, opepřete, mírně pocukrujte, posypte tymiánem a marinujte ideálně přes noc v lednici. Pokud nemáte čas, tak rovnou v ohnivzdorném hrnci rozehřejte olej, králíka ze všech stran opečte a vyndejte z hrnce.
- Troubu vyhřejte na 170 °C. Do hrnce dejte máslo a začněte na něm restovat nasekanou cibulku, dokud nezesklovatí, jakmile bude mírně zbarvená, přisypte mouku a vše krátce zarestujte. Králíka vraťte do hrnce, přilijte víno a počkejte, až se odpaří alkohol. Poté přilijte také trochu vývaru. Hrnec zaklopte a dejte do trouby, králíka duste 90 minut až 2 hodiny. V průběhu dušení podle potřeby přilijte vývar.
- Maso dejte stranou, do základu dejte hořčici a vše rozmixujte. Omáčku zjemněte smetanou, přidejte nasekané kapary a citronovou šťávu podle chuti.
- Větší žampiony přepulte, menší nechte vcelku. V pánvi rozehřejte máslo a olej. Žampiony restujte, dokud nezačnou chytat barvu a měknout. Poté je osolte, opepřete, přidejte snítku tymiánu a ještě chvíli restujte. Nakonec chuť zvýrazněte pár kapkami citronové šťávy.
- Porce králíka nandejte na talíře, přelijte omáčkou, přidejte pár žampionů a nasekanou petrželku. Podávejte s křupavou bagetou.