Suroviny
- šalotka (menší ) 1 ks
- žloutek 1 ks
- med 1/2–1 lžička
- jablečný ocet 1 lžíce
- hořčice (kvalitní,bez cukru) 1 lžička
- olivový olej 100 ml
- řepkový olej (bio) 50 ml
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Oloupejte šalotku a nakrájejte na kostičky. Tu spolu s 1 žloutkem, ½–1 lžičkou medu, 1 lžičkou hořcice, 1 lžičkou octa a ½ lžičkou soli rozmixujte dohladka v malém food procesoru nebo pomocí tyčového mixéru. Přendejte do vyšší malé misky.
- V jedné odměrce připravte 100 ml olivového oleje a 50 ml řepkového oleje. Je dobré, aby odměrka měla zobáček, se kterým se nám bude olej lépe přelévat.
- V misce s připraveným základem umixujte pomocí elektrického šlehače majonézu za pomalého přilévání olivového a řepkového oleje. Mixujte cca 3–5 minut, dokud nevznikne správná konzistence majonézy.