Suroviny
- žloutek 5–6 ks
- citronová šťáva
- červená paprika (grilovaná, zbavená slupky) 1 filátko
- slunečnicový olej 2 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžíce
- zakysaná smetana 1 lžíce
- chilli pasta 1 lžička
- ajvar 1 lžíce
- kurkuma
- šafrán
Postup přípravy
- Čerstvé a pečlivě oddělené žloutky vyšlehejte spolu s olejem a citronovou šťávou do pevné emulze.
- Ogrilovanou papriku s kapkou oleje utřete nožem a smíchejte s ajvarem (nebo s rajským protlakem) a chilli pastou, poté zlehka promíchejte se zakysanou smetanou a následně i žloutkovým základem.
- Přidejte šafrán a kurkumu. A poctivá pikantní a aromatická domácí majonéza je hotová.