Suroviny
- batáty (nakrájené na 1,5cm kostky) 400 g
- olivový olej (na pokapání)
- fazolové lusky (nakrájené na 1cm proužky) 150 g
- brokolice (růžičky) 150 g
- zelený chřest (nakrájený na 1cm proužky) 1 svazek
- vejce 8 ks
- mléko 2 lžíce
- bylinky (nakrájené bylinky (petržel, máta, pažitka...)) 1/4 hrnku
- kozí sýr (rozdrobený ) 75 g
- saláty (salátové listy k podávání)
Salsa
- lískové ořechy (celé ) 2 lžíce
- červená paprika (pečená, nakrájená (viz. tip)) 120 g
- pažitka (nakrájená ) 1 lžíce
- balzamikový ocet (bílý ) 1 lžička
Článek
18 super receptů na vaječné frittaty k snídani i k večeři
Frittata je báječný vynález! Zapečená vaječná omeleta, do které můžete přidat spoustu dalších ingrediencí, je skvělá nejen jako víkendová snídaně, ale hlavně je to báječná...
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C a velký plech si vyložte pečicím papírem. Rozložte na něj batáty a pokapejte je olivovým olejem. Pečte 25–30 minut, nebo dokud nezezlátnou a nejsou měkké.
- Zatím na páře poduste lusky, brokolici a chřest. Vařte, dokud není zelenina měkká. Propláchněte pod studenou vodou a nechte okapat.
- Vajíčka ušlehejte ve velké míse s mlékem, bylinkami a polovinou kozího sýra. Ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Smíchejte s batáty a s upravenou zeleninou.
- Teplotu v troubě snižte na 180 °C. Dno a stěny kulaté formy o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem. Do formy nalijte vajíčka a zeleninu, rovnoměrně rozprostřete. Posypte zbytkem kozího sýra. Pečte 35 minut, nebo dokud není frittata zlatá a pevná a trochu nadýchaná.
- Zatím si z červené papriky udělejte salsu. Na plech vyložte oříšky a nechte je v troubě 10 minut lehce opražit. Pak je zabalte do utěrky a mnutím z nich odstraňte slupky. Nechte vychladnout, nasekejte je a smíchejte s červenou paprikou, pažitkou a octem.
- Frittatu podávejte se salsou a salátovými listy.