Suroviny
- batáty nakrájené na 1,5cm kostky 400 g
- olivový olej na pokapání
- fazolové lusky nakrájené na 1cm proužky 150 g
- růžičky brokolice 150 g
- zelený chřest nakrájený na 1cm proužky 1 svazek
- Vejce 8 ks
- Mléko 2 lžíce
- nakrájené bylinky (petržel, máta, pažitka...) 1/4 hrnku
- rozdrobený kozí sýr 75 g
- salátové listy k podávání
Salsa
- celé lískové oříšky 2 lžíce
- pečená červená paprika, nakrájená (viz. tip) 120 g
- nakrájená pažitka 1 lžíce
- bílý balzamikový ocet 1 lžička
Článek
18 super receptů na vaječné frittaty k snídani i k večeři
Frittata je báječný vynález! Zapečená vaječná omeleta, do které můžete přidat spoustu dalších ingrediencí, je skvělá nejen jako víkendová snídaně, ale hlavně je to báječná...
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C a velký plech si vyložte pečicím papírem. Rozložte na něj batáty a pokapejte je olivovým olejem. Pečte 25–30 minut, nebo dokud nezezlátnou a nejsou měkké.
- Zatím na páře poduste lusky, brokolici a chřest. Vařte, dokud není zelenina měkká. Propláchněte pod studenou vodou a nechte okapat.
- Vajíčka ušlehejte ve velké míse s mlékem, bylinkami a polovinou kozího sýra. Ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Smíchejte s batáty a s upravenou zeleninou.
- Teplotu v troubě snižte na 180 °C. Dno a stěny kulaté formy o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem. Do formy nalijte vajíčka a zeleninu, rovnoměrně rozprostřete. Posypte zbytkem kozího sýra. Pečte 35 minut, nebo dokud není frittata zlatá a pevná a trochu nadýchaná.
- Zatím si z červené papriky udělejte salsu. Na plech vyložte oříšky a nechte je v troubě 10 minut lehce opražit. Pak je zabalte do utěrky a mnutím z nich odstraňte slupky. Nechte vychladnout, nasekejte je a smíchejte s červenou paprikou, pažitkou a octem.
- Frittatu podávejte se salsou a salátovými listy.