Korpus
- máslo (změklé) 120 g
- cukr krupice 150 g
- vejce 2 ks
- kakao (holandského typu) 60 g
- hladká mouka 30 g
- vanilková pasta 1/2 lžičky
Náplň
- krémový sýr 600 g
- cukr krupice 100 g
- vanilková pasta 1/2 lžičky
- vejce 3 ks
- hladká mouka 2 vrchovaté lžíce
- smetana ke šlehání (35%) 100 ml
Poleva
- máslo 30 g
- tmavá čokoláda 150 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C na horní a spodní pečení. Rozevírací dortovou formu vyložte pečicím papírem.
- Na brownies vyšlehejte máslo s cukrem do husté pěny. Postupně zašlehejte vejce jedno po druhém. Zapracujte kakao, mouku a vanilku. Míchejte, až vznikne hladké těsto. Vlijte ho do připravené formy a pečte 15 minut. Pak ho vytáhněte a nechte zcela vychladnout.
- Troubu znovu předehřejte na 180 °C na horní a spodní pečení. Krémový sýr vyšlehejte s cukrem a vanilkou. Postupně zašlehávejte vejce. Přimíchejte mouku a smetanu a prošlehejte dohladka. Vlijte na upečené brownies a pečte přibližně 45 minut.
- Upečený cheesecake vytáhněte a nechte zchladnout. Mezitím rozehřejte v misce ve vodní lázni máslo s nalámanou čokoládou. Promíchejte dohladka a vlijte na vychladlý cheesecake. Nechte ztuhnout a podávejte.
PRIMA TIP: Jako krémový sýr můžete použít Philadelphii či Lučinu. Nahradit jej lze plnotučným tvarohem (z vaničky) se zakysanou smetanou či mascarpone v poměru 3:1. Vanilková pasta se prodává už hotová v cukrářských potřebách, použít můžete i vanilkový extrakt nebo vyškrábnutou dřeň z vanilky, pokud vám nevadí černé tečky v náplni.
Vyzkoušejte také klasický newyorský cheesecake podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra