reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Žemlovka s ricottou a jahodami
Autor: Pěkně vypečený blog Žemlovka s ricottou a jahodami

Žemlovka s ricottou a jahodami

Hodnoceno: 0x
Osvědčená klasika je sice k nezaplacení, ale proč si občas trochu nezaexperimentovat? Výsledkem může být třeba tato nádhera – žemlovka v novém kabátku, ideální jako sladká tečka.
do 1,5 hodiny

Článek

Honzovy makové a tvarohové buchty Foto:

Buchty a koláče jako základ domácí kuchařky

V sobotní lekci praktického domácího vaření představila Karolína rodinný recept na buchty plněné čokoládou. Právě na takové sladkosti byly české ženy expertkami. Ne každé...

reklama

Postup

  1. Formu vymažte máslem. Troubu předehřejte na 180 °C. Vánočku nakrájejte na asi dvoucentimetrové plátky.
  2. Ve větší míse smíchejte mléko se žloutky a cukrem moučka. Každý plátek vánočky v této směsi namočte a vyložte jimi formu.
  3. Na první vrstvu vánočky rozetřete ricottu, kterou rovnoměrně zasypte lžící vanilkového cukru. Poklaďte plátky jahod, namočte zbytek plátků vánočky v mléce se žloutky a vyskládejte je do vrchní vrstvy.
  4. Jakmile máme vrchní vrstvu hotovu, položte na ni sem tam kousky másla. Dejte péct na 25 minut. Před uplynutím této doby vyšlehejte sníh se špetkou soli a plnou lžičkou cukru moučka.
  5. Po uplynutí 25 minut rozprostřete sněhovou peřinku na žemlovku a dejte ji zpátky do trouby na 12–15 minut.
  6. Jakmile je sníh pevný a má hezkou barvu, vypněte troubu, otevřete dvířka dokořán a žemlovku v troubě ještě nechte, aby sníh nespadl – cca 10 minut. Žemlovku podávejte ještě teplou.

Žemlovka s ricottou a jahodami 2 Foto: Žemlovka s ricottou a jahodami; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

reklama