Ingredience na formu 32 x 20 cm
- vánočka (starší ) 1 ks (400 g)
- vejce (žloutky a bílky zvlášť) 5 ks
- moučkový cukr 2 lžíce
- vanilkový cukr 1 lžíce
- mléko 500 ml
- ricotta 1 balení (250 g)
- máslo (pár plátků)
- jahody (čerstvé, na kolečka) 350 g
- máslo (na vymazání formy) kousek
- moučkový cukr (na zaprášení po upečení (volitelné))
- moučkový cukr (na vyšlehání bílků) lžička
- sůl (na vyšlehání bílků) špetka
Článek
Buchty a koláče jako základ domácí kuchařky
V sobotní lekci praktického domácího vaření představila Karolína rodinný recept na buchty plněné čokoládou. Právě na takové sladkosti byly české ženy expertkami. Ne každé...
Postup přípravy
- Formu vymažte máslem. Troubu předehřejte na 180 °C. Vánočku nakrájejte na asi dvoucentimetrové plátky.
- Ve větší míse smíchejte mléko se žloutky a cukrem moučka. Každý plátek vánočky v této směsi namočte a vyložte jimi formu.
- Na první vrstvu vánočky rozetřete ricottu, kterou rovnoměrně zasypte lžící vanilkového cukru. Poklaďte plátky jahod, namočte zbytek plátků vánočky v mléce se žloutky a vyskládejte je do vrchní vrstvy.
- Jakmile máme vrchní vrstvu hotovu, položte na ni sem tam kousky másla. Dejte péct na 25 minut. Před uplynutím této doby vyšlehejte sníh se špetkou soli a plnou lžičkou cukru moučka.
- Po uplynutí 25 minut rozprostřete sněhovou peřinku na žemlovku a dejte ji zpátky do trouby na 12–15 minut.
- Jakmile je sníh pevný a má hezkou barvu, vypněte troubu, otevřete dvířka dokořán a žemlovku v troubě ještě nechte, aby sníh nespadl – cca 10 minut. Žemlovku podávejte ještě teplou.