Svíčková
- pečeně 1 kg
Svíčková
- smetana 1 kelímek
- bobkový list 3 kusy
Karlovarský knedlík
- muškátový květ 1 špetka
Postup přípravy
1. Svíčková: Den předem si prošpikujeme vepřové maso špekem, naložíme je do halali a kořenové zeleniny, bobkového listu a nového koření, přidáme i zbytek špeku.
2. Naložené maso pečeme v troubě cca ¾ hodiny, podléváme vodou. Až maso změkne, vyjmeme ho z pekáče a omáčku se zeleninou přelijeme do kastrolu. Z másla a hladké mouky si uděláme jíšku a tu přidáme za mírného varu do omáčky, kterou pak rozmixujeme a přecedíme. Dochutíme solí, cukrem a vymačkaným citronem.
3. Karlovarský knedlík: Bíle pečivo nakrájíme na kostičky, nasypeme na plech a necháme lehce oschnout. Po několika hodinách pokropíme pečivo třemi lžícemi mléka a promneme, přisypeme pokrájenou petrželku. Do zvláštní misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přidáme hrubou mouku, do hladkého těsta přidáme muškátový květ. Z bílků ušleháme sníh. Všechny suroviny promícháme a na závěr zlehka vmícháme tuhý sníh. Knedlík vytvarujeme do úhledné šišky, kterou zabalíme do olejem vymazaného alobalu nebo potravinové fólie. Vaříme 20 - 25 minut ve vroucí vodě.